Gå til sidens hovedinnhold

Få trafikkdrepte i september

Norge har aldri hatt så lave dødstall i september-trafikken, ifølge Statens vegvesen.

I en pressemelding skriver Statens vegvesen at det i september i år er registrert fire drepte i trafikken mot fjorårets ti. Det er også fire færre døde i trafikken hittil i år målt mot samme tid i fjor.

Fire omkom på norske veier i september, viser Statens vegvesens foreløpige tall, meldt onsdag 30. september.

Dette er det laveste tallet vi har målt i nyere tid. I fjor omkom 75 personer i årets ni første måneder, og i år er tallet 71. Det er også totalt historisk lave dødstall.

To alvorlige sykkelulykker

Det var tre menn og en eldre kvinne som mistet livet i september-trafikken. Ulykkene skjedde i Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, Innlandet og Viken. To var på sykkel og to satt i personbil. Tre av ulykkene var utforkjøringsulykker.

Verken Rogaland, Vestland, Nordland, Oslo, Vestfold og Telemark, Trøndelag eller Agder opplevde dødsfall i september-trafikken.

De tre første kvartalene viser at Viken er fylket med flest antall drepte med sine 16. Deretter kommer Vestfold og Telemark med 11, og Innlandet med 10. Nordland hadde 8 døde i trafikken, Vestland 5. Oslo, Rogaland, Møre og Romsdal og Troms og Finnmark hadde alle 4 døde hver. Trøndelag hadde 3 drepte, og Agder hadde 2.

Ringsaker Blad skrev om dødsulykken på Stavsjø 13. september i år: «Det viste seg å være en være en ulykke på en privat gardsveg. Politiet skriver at det ikke er kjent årsak til ulykken. Fører av bilen, en mann i 20-årene, er bekreftet omkommet.»

Ingen døde på MC

For første gang siden de tøffe sommermånedene, er det ingen som omkom på MC denne måneden.

– Etter tre sommermåneder der over halvparten av alle omkomne i trafikken døde på MC, er vi nå tilbake på null, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør Trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Vi ønsker å diskutere med mc-miljøet hva vi kan gjøre for å unngå flere slike somre.

Det var til sammenligning ti omkomne i september i fjor, der tre var dødsulykker på MC.

Les også

Tre dødsulykker på kort tid: – Mange blir berørt. Jeg tenker først og fremst på dem

Mest voksne menn

60 menn og 11 kvinner har mistet livet i trafikken så langt i år, viser Vegvesenets foreløpige og uoffisielle tall. De dominerende ulykkestypene er møte- og utforkjøringsulykker, med henholdsvis 26 og 31 omkomne.

Som tidligere år dominerer voksne menn statistikken. Og det er i aldersgruppen 45-64 år vi finner de fleste som dør i trafikken. Til gjengjeld har bilførere over 65 år en positiv utvikling på statistikken hittil i år.

Les også

Her treffer bilen elgen i høy hastighet. OBS sterke scener i video!

– Men dette handler om langt mer enn tall og statistikk. Hver enkelt ulykke er en tragedie. Norske trafikanter er generelt flinke og ansvarlige i trafikken – og undersøkelser viser blant annet at de fleste holder fartsgrensen. Sammen med stadig bedre veier og sikrere biler er risikoen for å bli drept eller skadet i en trafikkulykke lavest i verden, sier Guro Ranes.

Les også

Lars Øyen Andreassen (20) omkom i bilulykken på Vinstra

Kommentarer til denne saken