Gå til sidens hovedinnhold

Få lærerne tilbake til skolen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

08. september var leder av Unge høyre Innlandet ute i OA om at man nå, etter en korona-preget vår, må innføre en ny skolepolitikk som er bedre tilpasset hver enkelt elev. Det er fine ord, og tiltak som å få tilbake helsesøstrene kan man lett si seg enig i, men etter snart åtte år med Høyre-ledet regjering må vi også snakke om å få faglærte lærere tilbake til skolen.

Fra Høyre tok makten i 2013 til siste skoleår økte antallet årsverk uten undervisningskompetanse i grunnskolen med vel 42 prosent, ifølge tall fra Grunnskolens Informasjonssystem. Det betyr altså at det er nesten en dobling i antall ufaglærte lærere i grunnskolen rundt om i landet. For elever som trenger spesialundervisning er bare halvparten av lærerne kvalifiserte. Dette er flinke folk som gjør en stor innsats, men regjeringen har sviktet i å satse. Skal vi ha en så god skole som mulig som ser alle elevene, er ikke dette bra nok.

SSB har varslet at vi i 2040 kommer til å mangle 5800 kvalifiserte lærere. Å sette et rigid krav om 4-karakter i matte til alle som har lyst til å bli lærer, var Høyre sitt forsøk på snarvei til å heve statusen til læreryrket og få flere søkere. I praksis betyr dette derimot at en engasjert student med 6 i norsk og 3 i matte, ikke får lov til å bli lærer. Denne regelen opprettholdes, imens forslag fra arbeiderpartiet om å bruke mer penger på å ansette lærere i kommunene blir avslått.

Skal vi få verdens beste skole er det ikke flere, fine ord fra høyresiden som trengs, men en Arbeiderparti-ledet regjering klare for å investere i kommunene, skolene, lærerne og elevene.

Kommentarer til denne saken