Gå til sidens hovedinnhold

Eventyret om Mjøssykehuset

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en gang et par fylker som hadde en drøm, og drømmen het Mjøssykehuset. Men helt fra unnfangelsen ville liksom ikke Mjøssykehuset bli til noe, det ble med raking i asken. Fylkene satte det bort i mange slags lærer, men Mjøssykehuset stanset ikke noensteds, for når det hadde vært der noen dager, rømte det igjen. Og gravingen i asken fortsatte.

Men så en dag kom det en skipper, og spurte Mjøssykehuset om det ville være med sydover. Og Mjøssykehuset satte seg i bevegelse.

Da det hadde gått en stund, møtte det på det store, stygge bygdetrollet. Bygdetrollet var både bakstreversk og klumpete, og hadde bare ett øye å se med.

«Hvor skal du?», spurte trollet. «Jeg er på vei sørover», sa Mjøssykehuset. Trollet gnistret i sitt ene øye, og trampet i bakken. «På vei sørover», skrek det, «da må noen ha snakket sammen!» Bygdetrollet filleristet Mjøssykehuset, banket det i hjørnetanna, og skrek: «Ikke gjør som samfunnsanalysen sier, ikke gjør som samfunnsanalysen sier!»

Mjøssykehuset rev seg dog løs fra trollet, og gikk videre. Det trasket gjennom Bakvendtland, over steinrøyser og langs med blåklokkevikuer.

Etter en stund møtte det ei snill og hjelpsom reveenke. Reveenka viste fram 170 mål med landets beste matjord. «Her kan du få bo», sa reveenka, «og vi skal kle deg i verdens fineste treverk».

Mjøssykehuset syntes da dette hørtes veldig fint ut, og det tenkte lenge på det reveenka hadde sagt, men til slutt sa det: «Hmmmm ..., når jeg har gått fra ett målbilde, 27 ordførere, 14 Facebook-gruppen, 54 fakkeltog og 17.453 debattinnlegg, da kan jeg vel også gå fra deg, RikePellerVike». Og så satte det seg i bevegelse igjen.

Mjøssykehuset trasket videre. Om litt møtte det en ulv. «Hva heter du», spurte Mjøssykehuset. «Å, jeg er OUS-ulven, jeg», sa ulven. «Jeg er på vei til Gaustad, kanskje vi skulle ta følge et stykke?» Det syntes Mjøssykehuset kunne være en god ide.

«Hva er det du har i panna?», spurte Mjøssykehuset. «Å, det er GPS’en min, det», sa OUS-ulven. «Det er den jeg styrer etter, den heter New Public Management, den», sa OUS-ulven.

Etter en stund kom de til ei kløft med nedgangstider og økonomiske innstramninger. «Sett deg bare opp på snuten min, du», sa OUS-ulven, «så skal jeg hjelpe deg over». Og Mjøssykehuset hoppet opp på ulvesnuten. «Jafs, nam, nam», sa ulven, og slukte hele Mjøssykehuset.

Og snipp, snapp, snute, så var dette eventyret ute.

Kommentarer til denne saken