Evaluering av årets valgkamp

Av
DEL

MeningerOrdførere, varaordfører og kommunestyrerepresentanter faller som fluer, andre kommer til. I årets valgkamp valgte jeg å følge mange tidligere FrP partikolleger, deres lokallag, Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet både lokalt og ute i landet. Jeg har lest noen hundre leserinnlegg, fulgt med på sosiale medier som Facebook og Instagram. Noen skrev om gode politiske løsninger i sin kommune, andre skrev stort sett bare om rikspolitikk, enkelte delte bare andre sine skriverier eller postere og flere var aller mest opptatt av seg, sin maktkamp og posisjon.

Det mest skuffende var at et hundretalls listekandidater var totalt fraværende i valgkampen. Fra mine tidligere kronikker om valget og politikerrollen, kommer innimellom her i kursiv: Min forventning til de som vil bli politiker og har ambisjoner om et politisk liv. De må være skrive og taleføre av en viss grad. Følge med på hva som skjer og hva folk bryr seg om i din kommune. Det å være lokalkjent, næringslivs orientert, skole, helse, hva foregår i lokalsamfunnet og byråkratiet er viktig.

De som har hatt en plan, drevet valgkamp ute blant velgerne, gjennomført et titalls stands, postet politiske gode saker i sosiale medier, saker for sin kommune og sitt parti. Vært aktiv i lokalsamfunnet, deltatt i debatter og vært imøtekommende. Disse har vunnet fram. De med masse fokus på egen posisjon, maktkamp, profilert kun seg selv ikke kollegene, delt bilder i sosiale medier av seg selv fra treningsstudioer og liknende. Det å tro en tiltrekker seg velgere på den måten, er usmakelig.

Flere sentrale ordfører måtte gå av, dette på grunn av andre valgtekniske samarbeid, sier de, eller med andre ord for lav oppslutning. Skadelidende av parti arbeid sentralt, fokus på seg selv, minimalt med lokal politisk delinger, preget av rikspolitikk, her falt de for eget grep.

Sosiale medier er en viktig plattform for politikere for å fronte sine meninger og politiske standpunkter, en deling av andre sine saker, nyhetsoppslag er enkelt, men å sette ord på hvem, hva og hvordan du vil at hverdagen for folk flest skal være er det viktigste! Fokus på lokale saker er viktig ved kommunevalg!

Byråkrater med minimal eller ingen yrkeserfaring, faller igjennom rimelig fort. Det samme med unge uerfarne politikere, yrkeserfaring må bli et krav for både byråkrater og politikere. Politikerne skal støtte seg til faglige og økonomiske vurderinger/anbefalinger fra disse byråkratene. Da blir resultatene deretter som vi ser rundt om i kommune-Norge. Politikernes ansvar er stort, for å få kommunene bærekraftige uten å usosialt skattlegge innbyggerne.

I 2017 var jeg valgkampleder for Oppland FrP. Vi begynte med en meningsmåling på 6,5 prosent i juni. Dette skulle vi snu, reiste til Leira på valgcamp med nærmere 100 tillitsvalgte og listekandidater fra Oppland og Sogn og Fjordane. Vi ble skolert i standsarbeid, politikk og sosialisert til et vinner team. Mai til september gjennomførte vi 110 aktiviteter, cirka 30 politiske poster på sosiale medier, med over 60.000 treff, gode debatter og stort engasjement. Vi endte på 12,2 prosent ved valget i 2017. Og fikk Morten inn på Stortinget igjen, og Britt Dalsbotn inn som rådgiver i regjeringen. Ønsket mitt var at mange flere kunne lært av dette, dessverre skulle «kruttet» finnes opp igjen på nytt, uten at målingene eksploderte til nye høyder.

Gratulerer til alle nyvalgte kommunestyre representanter, varaordfører og ordfører, lykke til med de neste 4 åra!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags