Gå til sidens hovedinnhold

Et varslet tjuveri

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredag la Helse Sør-Øst fram sine betraktninger vedrørende plassering av hovedsykehuset og hvilke som skulle dø. Hovedsykehuset ble lagt til metropolen Brumunddal, og etter en bra innspurt endte Lillehammer på andreplass. Gjøvik og Elverum, som har de beste bygningene, skal dø som akuttsykehus.

Våre eminente opplandspolitikere uffer og okker seg over at storbyen Moelven ikke fikk hovedsykehuset. Hvorfor gjør de det? De burde da ha visst at Mjøsbrua ble brukt som lokkeand. Politikerne slukte krok, agn, søkke og hele snøret.

Da Helse Sør-Øst tapte kampen i 2007, viste i alle fall vi at dette kun var en midlertidig seier. Vi viste at hedmarksmafiaen ville ta lærdom av tapet og legge en ny strategi. Man behøver ikke være rakettforsker for å dra slike slutninger.

I flere år ble politikerne foret med høye smørbrød og fine presentasjoner av hvor bra det skulle bli. I 2012 var HSØ klare til å gjennomføre sin strategi. De fikk ødelagt den politiske enigheten, om å satse på eksisterende sykehus, som vi hadde fra 2005 til 2007. Da mjøsbrualternativet kom opp, var politikerne i Gjøvik regionen i ekstase og kjempet for Biri. Jaja men sann, her skal det satses.

Helse Sør-Øst har aldri ment at sykehuset skulle ligge i Moelven. Det var kun lokkematen. Det er Hamar som er bestiller og de vil ha det nærmere Hamar. Er ikke sikker på om det ender i Brumunddal heller.

Opplandspolitikerne solgte Lillehammer, Gjøvik og Reinsvoll akuttsykehus for å realisere et hovedsykehus i Hedmark. Har du godtatt det premisset har du solgt deg billig. Det er totalt uvesentlig om hovedsykehuset blir plassert i Brumunddal eller Moelven. Hvorfor?

I denne prosessen har premisset for bygging av et hovedsykehus vært at store sykehus må legges ned for å få nok penger.

Jeg vil gratulere politikerne i AP, SP og H og ikke minst Oppland «Arbeider»blad for sin innsats for å legge ned 1100/1200 arbeidsplasser på Gjøvik sykehus og cirka 400 arbeidsplasser på Reinsvoll. Regner vi med de store ringvirkningene dette vil få, ser det dårlig ut for en del kommuner i Gjøvikregionen.

I tillegge har disse politikerne helt glatt godtatt at Sykehuset Innlandet ikke skal ta i mot 20 prosent av den nåværende pasientmassen som blir innlagt. De skal kommune få ansvaret for, uten at de er tiltenkt ei krone.

Våre eminente politikere har i alle år godtatt premisset om stadig store nedskjæringer for å finansiere hovedsykehuset. Nedskjæringer som har rammet blant annet Gjøvik sykehus hardt.

Gjøvik ble tildelt kreftenheten for Oppland og Hedmark fordi de lå best an plasseringsmessig og hadde de akuttfunksjonene som skulle til for å drifte en slik enhet. Tildelingen ble tatt svært tungt i Hedmark. SI var ikke sene om å ta bort viktige funksjoner i Gjøvik-sykehuset og investerte stort i kreftbehandling i et sykehus som har vært nedrivingsklart i mange år. Forstå det den som kan.

Hvorfor har «våre» politikere sittet som tente små unger i første klasse på skolen? Ikke et pip.

Den eneste måten å få beholdt Reinsvoll og Gjøvik som akuttsykehus, er å ta opp kampen for sykehusene og gå knallhardt mot hovedsykehuset.

Bruk pengene på Gjøvik, Reinsvoll og Lillehammer sykehus. Det er det folk i Oppland vil ha. Det viser den ferske meningsmålingen. Kun 30 prosent av befolkningen i Oppland støtter det dere har arbeidet for. Likevel snakker dere om den store enigheten for det dere gjør. Hvorfor lytter dere ikke til folkemeningen? Mulig svar må jo være; vanlige folk skjønner ikke bæra, men det gjør vi. Hva skal man si om det?

Kommentarer til denne saken