Et problem verden må ta på alvor

Av
DEL

MeningerDet har nå kommet fram at Japan og Sør-Korea virkelig er i ferd med å bygge opp handelskrig til et nytt nivå og denne gangen mellom to demokratiske og liberale stater som bærer store likhetstrekk med vesten.

I 2018 kom Sør-Koreas høyesterett fram til at berørte av Japans tvangsarbeid regime under deres okkupasjon av Korea mellom 1910–1945 hadde rett til å søke kompensasjon fra japanske selskaper som opererer i landet. Japan forsvarte seg med at de allerede i 1965 hadde betalt 500 millioner dollar i erstatning til de berørte, penger som aldri nådde de berørte men som isteden gikk til å gjenoppbygge Sør-Koreas økonomi.

I frykt for at styresmaktene i Sør Korea skal kreve penger fra Japanske selskaper så fjernet statsminister av Japan, Abe, Sør-Korea fra deres «hvite liste» som innebærer land som de handler med helt uten mistanker om ulovlige forbindelser med andre land. Offisielt så uttalte Japan at deres store eksport av de tre kjemikaliene: fluorerte polyamider, fotoregister og hydrogenfluorid som er avgjørende i Sør-Koreas produksjon og eksport av nærmest alle former for teknologi har blitt lånt videre til nordkoreansk våpenproduksjon. Noe som var deres offisielle uttalelse for grunnlaget til at Sør-Korea ble fjerne fra deres «hvite liste».

Å fjerne Sør-Korea fra deres «hvite liste» fører til at japanske selskaper må søke om tillatelse om å eksportere kjemikalier og materialer til Sør-Korea, en prosess som kan ta opptil 90 dager lengre fra dagens situasjon. Til motsvar har Sør-Korea valgt å bruke tit for tatt ved at de også har fjernet Japan fra deres «hvite liste» samt har lagt fram krav om at sør koreanske selskaper sin eksport til Japan skal nøye dokumenteres og godkjennes. Noe som i realiteten er akkurat det samme som Japan har gjort mot Sør-Korea.

Sør-Korea som produserer mer enn 60 % av alle DRAM minnebrikker er svært avhengig av deres eksport av brikkene som brukes i alt fra amerikanske til kinesiske selskaper i alle former for teknologi. Japans valg om å sette en stor brems for Sør-Korea sin kanskje viktigste eksportkilde har derfor ført til nærmest panikk hos sørkoreanske myndigheter som leder et land med en allerede svak økonomisk vekst.

Derfor har landet valgt å gå til WHO samt USA for å be dem rydde opp i situasjonen om anklagene fra japanske myndigheter om at landet deler store deler av deres import fra Japan med Nord-Korea. Noe som skaper stor bekymring i alt dette er at Sør-Korea til nå etter liten respons fra verdenssamfunnet har valgt å true Japan med å gå ut av etterretningsavtalen mellom landene som går ut på samarbeid av etterretning knyttet til Nord-Korea. Slik det ser ut så vil den store taperen av hele konflikten bli vestlig kapitalisme som bare kommer til å gå tregere med konflikter i en verdensdel hvor liberale verdier ikke står like sterkt som det gjør i resten av verden.

Med et voksende økonomisk Kina, et land som har mål om å gjøre alt de kan for å fremme alt annet enn liberale og kapitalistiske verdier som i stor grad driver moderne kolonialisme i Sør-Kinahavet. For ikke å si verdens mest lukkede land Nord-Korea med sitt atomvåpenprogram som enda står sterkt er vi svært avhengig av samarbeid mellom våre kapitalistiske og demokratiske venner i Sørøst- Asia. Derfor er det så viktig at WHO og sterke kapitalistiske stater som USA, Tyskland og Storbritannia tar situasjonen på alvor og ikke lenger sitter stille, det må press til for at landene sammen kan inngå en avtale om å legge hele konflikten bak seg.

Fordi vi vet med sikkerhet at økonomisk samarbeid er noe som fører til fred og samarbeid og det er så viktig at samarbeid opprettholdes mellom våre allierte også mange tusen kilometer unna for framhevelse av kapitalistiske og liberalistiske verdier som er så viktig.

Ulrik Stadtler Sandberg,

Gjøvik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags