(Hadeland): – Det var jeg som gjorde det, men jeg var ikke tilregnelig, forklarte hadelendingen som i juni i fjor slo ned den drapsdømte familiefaren i Hamar fengsel.

Han skal blant annet ha forklart politiet at han hadde utfordringer med å sone sammen med «ekle menn».

Faren var dømt til 20 års fengsel for seksuelle overgrep og drap på sin sønn. Drapet skjedde hjemme hos familien på Kapp mens mor ble stengt inne på et tilstøtende soverom.

Saken mot ham kom opp som tilståelsessak i tingretten i fjor. Men fordi spørsmålet om tilregnelighet dukket opp sendte dommeren saken i retur til politiet. I november kommer den opp på nytt.

Svartnet

Hadelendingen i 30-årene forklarte i fjor at de var tre som spilte kort i fengselet. De to andre ville banke totningen.

– Nei, ikke gjør det, han er en venn av meg. Så forklarte de to andre hvem han var og hva han hadde gjort mot sønnen sin. Da svartnet det for meg, forklarte hadelendingen.

I sin forklaring fortsatte hadelendingen med å si at det svartnet for han. Han husker ikke noe før han sparket totningen.

– Jeg våknet av at han og jentene (vakter, red. anm.) skrek, forklarte han.

Mannen som ble overfalt, ble kjørt til legevakta.

– Jeg liker ikke sånne mennesker, sa han i retten om hvordan overfallet kunne skje.

Han beskrev seg som en snill person, men i tidligere tider før han fikk barn, var han kjent for å slå – ikke bare en gang, men for å skade mennesker, som han sa.

– Utilregnelig

Siden hadelendingen hadde innrømmet overfallet gikk saken som tilståelsessak i tingretten på Hønefoss. Rettens administrator var dommerfullmektig Besforta Lajqi.

Hadelendingen forklarte at han var sterkt medisinert under fengselsoppholdet på Hamar. Han sa at han erkjente at han hadde utført volden, men sa også at det ikke var han – han var ikke seg selv. Han mente han var utilregnelig.

Hadelendingen sa også til retten at han egentlig skulle sitte på Ilseng for å ha kjørt uten førerkort, men så ble han bare sendt til Hamar fengsel til hans store protester.

– Jeg tåler ikke slike fengsler. Jeg blir helt kloss tulling når jeg settes inn, sa han til retten, og mente at fengselsopphold førte han på villspor.

Ville ikke avsi dom

Rettens administrator konkluderte med at hadelendingen ikke hadde gitt en uforbeholden tilståelse siden han mente seg utilregnelig, og ville ikke avsi dom. Saken ble sendt tilbake til Innlandet politidistrikt.

Politiadvokat Julie Dalsveen opplyser at det ikke er gjort nye avhør i løpet av året som har gått.

– Det er gjort noen nye etterforskningsskritt opp mot det tiltalte anførte rundt egen helse i fjor. Det er også to tilleggstiltaler. Den ene gjelder kjøring uten førerkort og den andre omhandler trusler mot politiet, opplyser Dalsveen.

Hun informerer også om at påtalemyndigheten forsøkte på nytt å gjennomføre saken som tilståelsessak i mai i år uten at det lyktes. Det er derfor utferdiget tiltalebeslutning og berammet hovedforhandling.

– Jeg går ikke inn på saken eller bevisene før saken kommer opp for retten, sier Dalsveen.

Når saken kommer opp på nytt nå i november går den i Hamar tinghus. I tiltalen står det at påstand om erstatning/oppreisning til fornærmede forbeholdes nedlagt.

Innlandet politidistrikt la opprinnelig ned påstand om 45 dagers fengsel.