Gå til sidens hovedinnhold

Er siste ordet sagt?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tviler på at det finnes andre kommuner her i landet, eller i utlandet for den del, som har jublet over å miste sitt lokale sykehus, et hus som har trygget sin befolkning i snart hundre år. I Gjøvik har vi et slikt politisk flertall, og sammen med kommunens administrasjon har posisjon og opposisjon jobbet for dette i mange år. Disse politikerne har fått sin posisjon takket være folkets stemmer, men jeg tviler på at flere forsto hva sin stemmeseddel ville føre til. Nå har imidlertid våre folkevalgte fått det som de vil, og tilsynelatende gleder de seg over at vi mister nærmere 1300 arbeidsplasser. Uforståelig!

Lokalpressen har fulgt kampen om våre lokalsykehus helt siden temaet hovedsykehus ble satt på dagsorden, og jeg kan ikke minnes at de har «kjempet» for våre lokalsykehus eller prøvd å få plassert hovedsykehuset i vår region. Indirekte eller direkte har de støttet en plassering på andre sida av Mjøsa. Pressen på Lillehammer, i Hamar og i Elverum har sammen med sine politikere og regionene rundt jobbet for sine sykehus. Det burde være en selvfølge også hos oss, men slik har det ikke vært. Det er til å gråte av. Jeg er selvsagt klar over at politikerne i våre «små» partier har vært på folkets side, men dessverre, det har ikke vært nok.

I disse dager ser vi at noen av våre toppledere forlater det «synkende skip» samtidig som de forteller hvor fint og hvor mange krevende oppgaver de har hatt i Gjøvik kommune. Det har vært spennende og interessant å jobbe med blant andre sykehussaken og riksvei 4, sies det. Ja, vi har jo sett hva det har resultert i.

Vi burde forventet at våre lokalpolitikere skulle bruke alle lovlige midler for å redde vårt sykehus og arbeidsplasser slik som våre «konkurrenter» langs E6-traseen gjør. Det er ikke bare svada når det hevdes at Gjøvikregionen alltid taper mot de andre regionene. Gjøvik tar hensyn og jobber for hele fylket, mens alle de andre gir blaffen i oss. Jeg kaller det å være dumsnill. Byens politikere gjør det lett for helsebyråkratene og helseministeren å velge bort vårt sykehus når våre politikere gjør nettopp det. Ikke engang et elektivt sykehus ønsket de å beholde. Skammelig er det.

Nå ser det altså ut til at Gjøvik og Reinsvoll har mistet sine sykehus til Moelv, og at Lillehammer, som ligger mindre enn 4 mil nord for Moelv, får beholde sitt store akuttsykehus. Det har altså Regjeringen, SI og Helse sør-øst bestemt, til tross for at Mjøssykehuset vil få jernbanestopp og E6 rett utenfor hovedinngangen. Dette var et av argumentene for å plassere Mjøssykehuset på østsida av Mjøsa. Forstå det den som kan.

Det forundrer ikke meg om «fødestua» blir på Lillehammer hele året, og ikke på Moelv, slik at fødende på Toten, i Land og på Gjøvik må kjøre forbi Mjøsbrua for å ønske velkommen en ny verdensborger nord for Mjøsa.

Det er ikke sikkert jeg har skrevet mine siste ord om hvor vondt det er å miste sitt trygge, gode nærsykehus, og mange mener vel at det er på tide å gi opp, men det er vanskelig når det føles at urettferdighet har en tendens til å ramme den byen du er så glad i. Så kanskje er ikke siste ordet sagt verken fra min side eller fra dem som bestemmer. Pass opp. På andre sida gir de seg i alle fall ikke. Nå må det bli slutt på at våre politikere og vår presse velger bort egen by.

Kommentarer til denne saken