Er «global oppvarming» hysteri?

HERJET: Orkanen Dorian som nylig kom inn over Bahama-øyene (sørøst for USA) raserte bebyggelsen der relativt fattige innbyggere bodde.

HERJET: Orkanen Dorian som nylig kom inn over Bahama-øyene (sørøst for USA) raserte bebyggelsen der relativt fattige innbyggere bodde. Foto:

Av
DEL

MeningerArne Mellerud hevder at tro på kommende klimakrise er hysteri, og begrunner denne oppfatningen med at «klimaet i verden har skiftet gjennom all tid». Han hevder også at fattigdom fortsatt er det største verdensproblemet, og har nok mye rett i det.

En orkan som nylig kom inn over Bahama-øyene (sørøst for USA) raserte bebyggelsen der relativt fattige innbyggere bodde. Boligene der var bygde for å skaffe folk «tak over hodet» så billig som mulig, og tålte ikke stor vindstyrke. Det bor også noen som er velstående på Bahamas, i hus som er så solide at de ble stående.

I India var det dette året hard tørke før monsunregnet kom, som rammet fattige bønder uten mulighet for kunstig vanning. Da monsunregnet endelig kom, ble det så mye av det at flate åkrer – særlig langs elvene – ble innsjøer. Også dette rammet fattige bønder, som ikke har kunnet beskytte sine arealer med det som kalles flomverk.

Det er liten tvil om at avgassen CO2 (fra brenning av kull, jordolje og naturgass) får «drivhuseffekt», når den kommer ut i atmosfæren. Det er rimelig at det med litt mer varme-energi i det globale klimasystemet også blir litt sterkere sirkulasjon i atmosfæren. Dermed blir det vel også orkaner som den på Bahamas, og både uttørking og flommer som i India dette året.

Alt dette rammer først og fremst de fattige. Dermed er det de samme tiltakene som trengs, både mot fattigdom og mot etter hvert uunngåelige negative klimaendringer. Vi kan ikke «redde» klimaet med å avstå fra olje- og gassutvinning i Barentshavet. Vi kan redde veldig mange fattige fra elendighet, med å investere mange oljemilliarder i tiltak mot uttørking og flommer i fattige land!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags