Gå til sidens hovedinnhold

Er Gjøvik by turistvennlig?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva har Gjøvik by å tilby bobilturistene? Hva vil turistene se og oppleve i Gjøvik. Hvordan kommer turistene til Gjøvik og hvor overnatter de? En del turister kommer med tog, buss og privatbil og de overnatter da på byens hoteller. Eller?

Byen har ingen bynær campingplass, den ble nedlagt for mange år siden. De nærmeste ligger 12 km nord for byen (Sveastranda) eller 12 km sør om byen (Hekshusstranda) Campingplassen i Bråstadvika er uegnet for bobiler da en mangler kort avstand til byen. Mangler gang/sykkel sti/vei langs Mjøsa og vanskelig atkomst, men godt egnet for folk som ligger fast med campingvogn.

Byen har en sentrumsnær bobilparkering på en grusplass uten strøm (båtopplagringsplass) med plass til 24/25 enheter (Bobiler) og åpen bare i tidsrommet 15. juni til 15. september. Det vil si tre måneder, og cirka 90 dager er plassen besøkt av 1200/1300 bobiler. Det vil si 14/15 bobiler per natt i gjennomsnitt. Plassen har i sommer vært nesten full med 24/25 bobiler flere kvelder i fellesferien i juli måned. Bobilfolket har muligheter for å tømme toalett og fylle vann på plassen. Plassen drives i den tiden av NBCC avdeling Gjøvik (Norsk Bobil og Caravan Club avdeling Gjøvik). Byen har også en meget fin tømmestasjon av toalett og gråvann på baksiden av Cirkel K på Mjøsstranda. Cirkel K er også behjelpelig med å ta imot betaling for dem som står på bobilplassen.

Plassen ble i vinter brukt som båtopplagringsplass og her ble også anleggsplass for den nye sjøkabelen ifra Oppland-siden til Hedmark. Dette har medført at plassens grusdekke har blitt ødelagt og flere biler har satt kobbertråd (avklipp) i sine dekk. Det var Gjøvik kommune som ga ja til denne anleggsvirksomheten. Plassen skulle settes tilbake i den stand den hadde før, men det ble ikke gjort, dessverre. Det har gått utover bobilfolket som har besøkt plassen.

Hva ønsker bobilfolket seg? De fleste ønsker seg asfalt og strøm på plassen. Bobilfolket er vant med strøm på automat og de ønsker seg oppmerkede plasser også med steinblokker ut mot elva og Mjøsa. De ønsker seg også utvidet sesong, Bobilsesongen er nå blitt hele året. De ønsker seg også kart oversiktstavle med opplysninger om sykkelstier (sykkelbyen Gjøvik) og andre aktiviteter i byen og distriktet. Likeledes kart over byen med restauranter og butikker. Byens stolthet Skiblander; opplysningsskilt med rute og hvor en kan få kjøpt billetter. Det mangler en egen container for avfall, det finnes kun 2–3 små søppeldunker på plassen og disse blir fort fulle. De tømmes av Gjøvik kommune. Dette er noen ting som gjester ved bobilparkeringen i sommer har savnet.

Byen har mange aktiviteter for turistene som besøker byen. Byfest, Akevittfestivalen, Seilet på Gjøvik Gård, diverse konserter. Savner også oppslagstavle med slike opplysninger.

Bobilturismen er et stort vekstområde og dette må Gjøvik kommune, byens handelsstand og Byen vår Gjøvik ta innover seg. Hvor mye penger legger bobilturistene igjen i byen? Undersøkelser ifra andre byer/steder sier at det legges igjen cirka 1000/1200 kroner per døgn. Dette igjen vil byens handelsstand dra nytte av. Hva kan den lokale handelsstand bidra med? CC på Gjøvik har forstått dette og avsatt egen parkeringsplass for campingvogner og bobiler. (Dette bare i senterets åpningstider) Eksempel ifra Horten med bynær bobilparkering på asfalt med strøm, og hver morgen i sommer tiden kommer det et sykkelbud med en pose med 4 rundstykker til hver enkelt bobil på plassen. Dette gjelder også gjester i båthavna. Dette er en gave ifra byens handelsstand. Bobilturistene setter pris på dette, slik at de igjen tar en tur opp i byen og bruker penger

At bobilfolket (utenlandske og norske) ikke legger igjen penger lokalt, er en myte. Mange påstår at bobilturistene har med seg alt og handler ingen ting lokalt. Dette er utsagn ifra folk som aldri har vært på camping eller bobilferie. Cruiseturistene som invaderer Norge legger ikke igjen så mye penger lokalt. Det gjør derimot bobilturistene.

Skal en kaste blikket litt utenfor Norge og se nedover i Europa, og da spesielt til Tyskland, så vil en finne en eller flere bobilplasser i hvert enkelt lite tettsted eller byer. Disse plasser er ofte sentrale og godt skiltet til sentrum. Den lokale handelsstand har innsett dette og tar vare på bobilturistene.

Dette er skrevet av en som er aktiv med bobil hele året. Jeg har vært og besøkt plassen flere kvelder i sommer og snakket med de turistene som har vært der da.

Kommentarer til denne saken