I år er festivalen fra 22. september til 3. oktober, med en god blanding av digitale og fysiske arrangementer. De foregår fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør.

I år er temaet for festivalen "Fred og konflikt", og du vil finne mange arrangementer som kan knyttes til dette store temaet. Du kan for eksempel lære om ulike konflikter i verden, Norge som fredsnasjon, kampen mot sykdom, klimauenigheter, motsetningen mellom menneske og natur eller barnevern.

Finn et arrangement

Du finner alt som skjer i arrangementskalenderen. Husk å huke av for digitale arrangementer, så får du med deg alt.

Her er noen få av de flere hundre arrangementene du kan få med deg under Forskningsdagene i år:

Lær noe nytt fra forskere på togtur! Toget går mellom Lillehammer og Dombåshttps://www.forskningsdagene.no/arrangementer/t-12631Høre forskere snakke om krigen i Afghanistan. Var det en bortkastet krig? Litteraturhuset i Fredrikstad En bortkastet krig (forskningsdagene.no)Gå på fysiske og digitale forskningsfrokoster! For eksempelOm hvordan folk kan bidra i forskning og om det demper konflikter eller ikke, på Kulturhuset i Oslo: https://www.forskningsdagene.no/arrangementer/t-12701Om klimakamp på naturens premisser på Litteraturhuset i Oslo: Klimakamp på naturens premisserOm fred og rettferdigheti TromsøOm reiselivet etter koronapå Lillehammer stasjon Eller få med deg litt forskning til lunsj! Du kan for eksempel velg en lunsjsamtale om samisk identitet og fortellerkunsti HarstadBli med på besøk av forskere fra Framsenteret som reiser på turné i nord. De besøker Nordreisa, Finnsnes, Harstad, Sortland, Stokmarknes og Tromsø. Mer informasjon finner du herOppleve den Oscarnominerte filmen om Hong Kong, "Do not spilt" på Vega scene i Osloog høre mer om situasjonen direkte fra forskerne Lær om forskning på matkultur i Volda BygdetunGå på bokkafe om kvinner, krig og konfliktpå biblioteket ihøgskulebygget i SogndalTa med deg venninnegjengen og få ekspertrådene for overgangsalderens «do’s & dont’s»i Bergen Spise eplekake og snakke om eldreforskning og alderdommed forskere Se hva som skjuler seg på bunnen av MjøsaFinne ut hva plassen i FNs sikkerhetsråd betyr for hva Norge kan gjøre for klima og sikkerhetFå nytt perspektiv på vikingenes voldelige historie

Arrangementene finner du på biblioteker, museer, kjøpesentre, torg, kafeer, puber, utendørs og mange andre steder.

Følg åpningsshowet

Den nasjonale åpningen av festivalen kan du følge digitalt. Den sendes fra Nobels Fredssenter i Oslo 22.9 kl. 14. Temaet er fred og konflikt, og vi stiller de store spørsmålene: Hva er egentlig ståa i verden med tanke på USA, Russland og Kina? Er demokratiet truet? Hvordan skal vi stå imot desinformasjon? Vi skal også snakke om kunstig intelligens og får besøk av en artist som har blitt med på et helt unikt eksperiment: Hvordan føles det når kunstig intelligens blir en konkurrent?

Forskningstorg og skolebesøk

Selv om forskningstorget i Oslo og noen andre store byer ikke går som normalt på grunn av pandemien, er det torgaktiviteter noen steder i landet, - og andre steder kommer forskere direkte til skolene. Se listen over forskningstorg du kan besøke eller se om du finner andre barne- og familievennlige arrangementer i din region. Her finner du årets forskningstorg.

Til sammen skal hundrevis av forskere møte deg og alle andre som interesserer seg for forskning under Forskningsdagene.

Velkommen til hele Norges forskningsfestival!