Så bra! Gratulerer! Som kanskje en førskolelærer ville sagt i beste mening (men som høres litt corny ut); du er unik! Eller, kanskje du rett og slett er mer intelligent enn folk flest?

Men hva er egentlig en nerd? Det store norske leksikon definerer en nerd som en person som er spesielt flink på et relativt smalt område (men ikke alltid). Det er ofte brukt nedsettende om personer som kanskje har begrensede interesser og evner utover sitt spesialfelt. Opprinnelig, sier leksikonet, ble ordet brukt om kjedelige affekterte personer, men har senere fått utbredelse som slangord om fagidioter uten sosiale evner. Etter hvert har ordet fått en mer positiv klang, og brukes nå ofte om personer med store kunnskaper for datamaskiner og IT. Ordet har også blitt brukt nedsettende om en som er intelligent eller skoleflink. Samfunnet har altså ikke blitt helt enige om definisjonen. Kan det være slik at det å være nerd er personavhengig?

Ta det med ro, blir du kalt nerd av noen du kjenner – si «tusen takk». Det å være nerd er ikke negativt selv om det noen ganger blir brukt slik. Det er ikke slik at bare fordi du kan mye om et tema andre ikke kan noe om – så mangler du sosial intelligens eller er kjedelig. Bare setningen i seg selv høres latterlig ut, ikke sant? Si «tusen takk» fordi du nettopp ble definert som smart med kunnskaper andre ikke besitter.

Nerder kan absolutt være ekstroverte, men de kan også selvfølgelig være introverte slik legenden sier. Man kan spekulere i om det høye kunnskapsnivået innen visse felt (altså nerd) er et produkt av en persons introverte personlighet, men heller ikke det er sikkert.

Høyt kunnskapsnivå innen et spesifikke fagfelt og temaer er nettopp det samfunnet trenger. Vi trenger folk som dedikerer livet sitt til fagfelt som astronomi, historie, matematikk, programmering, klimaløsninger og ny teknologi som revolusjonerer samfunnet. Om dette er å være nerd, så trenger vi flere. Hvis (eller når?) det dukker opp en bil som går på søppel (slik som i Tilbake til framtiden filmen) så er det garantert en nerd som har funnet det opp.

Kan du noe som ingen andre kan? Må du ut på internett for å finne personer som du har felles interesser med? Gratulerer, du er en nerd. Bruk kunnskapen din for hva den er verdt, og det er helt ok om noe av det kan virke nytteløs akkurat per dags dato. Plutselig en dag kan du få bruk for den kunnskapen du besitter siden samfunnet hele tiden endrer seg i et økende tempo. Vær stolt av den kunnskapen du har opparbeidet deg innen ditt tema eller fag. Du har kunnskaper om noe svært få har. 

Alan Turing (oppfinner av den første datamaskinen), Bill Gates (Microsoft), Linus Torvalds (Linus operativsystem), Knut Jørgen Røed Ødegaard (astronomi), Stephen Colbert (Ringenes Herre, Star Wars), Nikola Tesla (høyspenning), Magnus Karlsen (sjakk) og Kate Beckinsale (språk) er alle hva du kan definere nerder med kunnskap om et eller flere tema langt utover hva som anses som normalt kunnskapsnivå. 

Du er i godt selskap.