OBOS-klubben Åsane betalte 1 krone for sin splitter nye idrettsarena. Investoren Trond Mohn sponset hele greia. På Toten har OBOS-kollegaen Raufoss endelig fått erstattet den gamle plasthallen med en nøktern fotballhall, som garantert står gjennom ethvert snøfall.

Men da avdragene begynte å løpe, kom pandemien. Leieinntektene forsvant. Dertil tapte klubben tvisten om regninga for den defekte undervarmen. Nå har klubben prekær, kortsiktig gjeld på over 5 millioner kroner, samtidig som de drar med seg et driftsunderskudd på 2,7 millioner fra i fjor.

Og kan ikke Raufoss Fotball vise til sunn økonomi innen 30. juni, står Fotballforbundet klar med det røde kortet.

Håkon Skaug fra Kraby Consølting - alias Paul Håvard Østby - fikk folk i salen til å brøle av latter da han presenterte sitt forslag til hvordan Raufoss Fotball skal komme seg ut av den økonomiske knipa.

Det er i slike tider en skulle ønske distriktet hadde noen samfunnsengasjerte milliardærer, som Trond Mohn. I stedet må OBOS-klubbens ansatte og frivillige bruke all energi på å samle hundrelapper fra store og små som har litt å avse.

Etter onsdagens dugnadsforestilling har redningsaksjonen resultert i rundt 400.000 kroner. Det er rørende å se engasjement og givergleden blant «folk flest». Men det er dessverre ikke nok.

Flere store aktører må på banen. Og de finnes. I sponsoroversikten står hovedsamarbeidspartner Nammo egentlig påfallende alene av de mange bedriftene i Raufoss Industripark. Nå skal flere være på glid. Men ingen vil betale ut sponsormidler til det som fort kan bli et konkursbo.

Derfor er det igjen Vestre Toten kommune som avgjør om Raufoss Fotball skal få enda en sjanse til å overleve. Det springende punkt er om kommunen utvider sin lånegaranti og setter fotballklubben i posisjon til å innfri sin kortsiktige gjeld. I motsatt fall ser det mørkt ut.

Det gjelder også for de tosifrede antall millioner som kommunen allerede har kausjonert for.

Les også

Resultatene er ikke uteblitt, men det har kostet – nå står klubben med begge beina i gjeldsgjørma

Det er forståelig at kommunen en gang må sette foten ned også for Raufoss Fotball. Gjennom årene har kommunen alt for ofte måttet trå reddende til, og forklaringene på uføret har ikke alltid vært like gode.

Men klubben har nå klart å hente inn solid kompetanse som er i gang med en selvransakende snuoperasjon. Er det virkelig da kommunepolitikerne skal si stopp?