Gå til sidens hovedinnhold

EØS-avtalen og næringsutvikling

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Oppland Arbeiderblad den 16. januar kan stortingskandidat for Høyre, Kari-Anne Jønnes, fortelle oss om alle de angivelige fordelene ved EØS-avtalen, ikke minst for distriktene. Og når sant skal sies så har hun rett i noe. Men dessverre så ser hun helt bort fra alle belastningene som denne avtalen med alle direktivene påfører oss.

Vi har en Handelsavtale med EU fra 1973 som gir oss full og tollfri tilgang til EUs indre marked for alle våre industrivarer. Ifølge Artikkel 120 i EU-traktaten trår denne automatisk i kraft ett år etter oppsigelse. Denne Handelsavtalen er mye bedre for oss – for da blir vi herrer i eget hus og slipper å binde oss opp til det ene direktivet etter det andre. Det er til sammen 150 land som har handelsavtaler med EU uten en EØS-liknende avtale.

La meg bare nevne noe, eksempelvis ACER som vil påføre både husholdningene og den kraftkrevende industrien betydelige økte strømpriser når harmoniseringen trår i kraft. Noe annet er Anbudsprinsippet, som påfører kommuner og offentlige virksomheter et voldsomt byråkrati og som fratar dem muligheten for å vurdere andre hensyn enn pris.

Jernbanepakke 4 vil oppheve statens kontroll og myndigheten over jernbanevirksomheten i Norge. Jeg nevner også Finansdirektivet, hvor EU har fått kontrollfunksjon og kan gi restriksjoner overfor våre finansinstitusjoner. Dette bare for å nevne noe.

Noen fordeler har vi ved EØS-avtalen, men dette er ikke gratis. I 2019 kostet avtalen oss 8,5 milliarder kroner. Og i tillegg kommer utgiftene til det enorme byråkratiet i departementene som kreves for å innordne alle forordningene og direktivene i vårt eget lovverk. Hvorfor skal vi måtte betale for å få lov til å selge fisken vår, strømmen vår, naturgassen vår, aluminiumsproduktene våre, og så videre. Og spesielt når vi vet at EU for hvert år eksporterer mer og mer av sine varer til Norge.

I et helhetlig perspektiv blir det helt feil å si at EØS-avtalen er til fordel for næringsutviklingen i Norge og distriktene. Det er snarere tvert imot.

Kommentarer til denne saken