Enorm kraft i små hverdagsfellesskap

LØSNING: – Kan løsningen på vår tids samfunnsutfordringer ligge i det store, uutforskede handlingsrommet – midt mellom husveggene våre?

LØSNING: – Kan løsningen på vår tids samfunnsutfordringer ligge i det store, uutforskede handlingsrommet – midt mellom husveggene våre? Foto:

Av
DEL

MeningerOverforbruk, klimagassutslipp og nye kommunikasjonsformer har fostret moderne problemer som alvorlig miljøforurensning og utenforskap. Kan løsningen på vår tids samfunnsutfordringer ligge i det store, uutforskede handlingsrommet – midt mellom husveggene våre?

Vi ønsker oss alle trygge hjem og meningsfulle liv – et ankerfeste i en verden som endrer seg i svimlende takt. Men verden rykker stadig nærmere og vi trenger ikke se langt før storsamfunnets utfordringer åpenbarer seg: Klimakrisa banker på dørene våre, levekårene varierer med husnummeret, og mantraet er at problemene løses i fellesskap. Derfor har vi troen på de organiske fellesskapene som nabolagene våre utgjør. At vi sammen kan møte klimakrisa med ombruk, bytting og delingsøkonomi, og begrense utenforskap med dugnad og nabohjelp.

Vi må ikke undervurdere kraften i disse små hverdagsfellesskapene som nabolagene er. En verdensdel i miniatyr – der folk med ulik alder, yrker, interesser, etnisitet og politisk syn møtes. En delingsplattform i praksis – der vi går sammen om løsninger for å låne, bytte og dele, enten det er felles verktøy, sportsutstyr, kjøkkenhage eller biler. Boligbyggelagenes bidrag er å bygge gode boliger og tilrettelegge for slike sterke fellesskap, samtidig som vi skal redusere klimaavtrykket på kloden vår. Og om vi ikke helt kan bo oss ut av problemene, så har vi troen på at dette utgjør en forskjell – for sammen bor vi bedre, billigere og grønnere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags