Enighet om bio

INNLEDET: Ap-politikeren Even Aleksander Hagen innledet om bioøkonomi på det felles fylkestinget til Oppland og Hedmark. Bare næringslivet rolle skapte uenighet.Foto: Terje Nilsen

INNLEDET: Ap-politikeren Even Aleksander Hagen innledet om bioøkonomi på det felles fylkestinget til Oppland og Hedmark. Bare næringslivet rolle skapte uenighet.Foto: Terje Nilsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Bioøkonomi er verdiskaping basert på fornybare ressurser. Det faller i smak blant politikerne.

Regjeringen har satt dette høyt på dagsordenen, og nå har det felles fylkestinget til Oppland og Hedmark vedtatt at det skal utarbeides en felles strategi for Innlandet.

– Jeg har veldig tro på at dette er en god sak for Innlandet, og at det er en helt nødvendig sak for landet vårt, sa Even Aleksander Hagen (Ap) da han presenterte saken.

Fylkesordførerkandidaten til Oppland Ap leder styringsgruppa for skog- og trestrategien.

Grønt skifte

Fylkespolitikerne i Innlandet ønsker å ta en nasjonal posisjon som bioøkonomiregion. Sjelden har politikerne i de to Innlandsfylkene vært så enige, om at framtiden må være grønn og bærekraftig. Klimaperspektivet ble trukket fram av alle, sammen med at dette også kan bety viktige arbeidsplasser.

Kun næringslivets rolle i strategiarbeidet var gjenstand for noe uenighet:

– Det er en enorm misforståelse dersom en tror at det er staten som har utviklet den bioøkonomien vi nå ser starten på i Norge og i Innlandet i særdeleshet, understreket Oppland Høyres fylkesordførerkandidat, Kari-Anne Jønnes.

Energigården

Hun framholdt at det ikke er staten sin fortjeneste at Innlandet har de ledende kunnskapsmiljøene innen bioøkonomi.

– Det er ikke staten sin fortjeneste at Energigården på Hadeland et en av verdens aller fremste kilder til kunnskap om bioenergi med internasjonale satsinger alene og sammen med Teri. Så bra er dette, at UD nå er inne med midler til prosjekter i flere land. Dette fordi biomiljøet på Hadeland og i Oppland bidrar – ikke bare til en sunnere økonomi og til et bedre miljø – men til en bedre framtid for svært mange mennesker, påpekte Jønnes.

Hun fikk følge av Eivind Brenna (V) som framholdt at politikerne må lytte til næringslivets behov. Ingen var uenig i at næringslivet skal være med, men flertallet ville ikke gi bort rattet for å vente på at næringslivet skal styre fram til noen prioriteringer.

Ragnar Nordgreen (Ap) mener at det må samhandles med næringslivet hele veien, men at premissene ikke kan legges av næringslivet.

– Dette er en strategi for mye mer enn det nåværende biobaserte næringslivet, hevdet han.