Elbuss vurderes på Hamar

Fra 2018 kan man muligens se elbusser i drift på Hamar. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Fra 2018 kan man muligens se elbusser i drift på Hamar. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Elbusser kan være et godt alternativ til fossildrevne bybusser, viser en bacheloroppgave fra NTNU Gjøvik.

Oppgaven kan danne grunnlag for et pilotprosjekt med batteridrevne busser på Hamar allerede fra 2018, melder Energirådet Innlandet i en pressemelding.

Forskningsarbeidet ble gjort av to studenter ved NTNU Gjøvik i samarbeid med Hedmark Trafikk.

- Vi er fornøyde med at Hedmark trafikk kan dra nytte av det vi har kommet fram til, og synes det er moro at pilotprosjektet vi har jobbet med på Hamar kan bli en realitet allerede om et par år, sier NTNU-studentene Frida Christine Skjørberg Dahl og Rikke Helene Bækken.

Transportsektoren står for over halvparten av alle utslipp av klimagasser i Innlandet. For å nå klimamålene vil det derfor være nødvendig å få alle kjøretøy over på biodrivstoff, strøm eller hydrogen i løpet av de kommende årene, ifølge Energirådet Innlandet.

Vil satse på klimavennlige busser

Utgangspunktet for oppgaven var å vurdere potensialet for elektriske busser i kollektivtransport. En bybussrute på Hamar ble valgt som kjøreruten som skulle vurderes i bacheloroppgaven. Der har man kartlagt forutsetninger og infrastruktur som må på plass før man kan ta bussene i bruk.

Gjennom året har det også blitt hentet inn informasjon fra inn- og utland om praktisk drift av elektriske, batteridrevne busser.

- Batteridrevne busser krever mye planlegging og mange forutsetninger må tas i betraktning, sier studentene.

Styret i Hedmark trafikk har derimot vedtatt at det fra 2020 skal satse på busser som gir lavere utslipp, basert på driftssikre og kommersielle løsninger.

- Hedmark Trafikk ønsker å være en pådriver for det grønne skiftet. Vi bidrar best ved å ta i bruk nullutslippsbusser, som elbuss og hydrogendrevne busser, sier Arne Fredheim, admistrerende direktør ved Hedmark Trafikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken