Gå til sidens hovedinnhold

Endrer reiserådene for Spania - nå må du i karantene ved hjemkomst

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra fredag kan du reise til flere regioner i Sverige uten å måtte sitte i karantene ved hjemkomst. Hele Spania er endret til rødt nivå.

For regjeringen var landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) representant i fredagens pressekonferanse om nye reiseråd for nordmenn.

Spania, hvor mange nordmenn har reist på ferie den siste tiden, er tilbake på rødt nivå og det betyr at de som kommer hjem derfra ilegges en tidagers karantene. Det samme gjelder for Andorra. Belgia, som har hatt økt smitte i det siste, er fortsatt regnet som grønne.

– Hvis du kommer til Norge fra Spania, etter midnatt, må du i karantene, sa Bollestad, som for tiden er vakthavende statsråd, i pressekonferansen.

– Hvis du vil ha forutsigbarhet, er du nødt til å feriere i Norge, sa hun.

Les også

Skal du handle i Sverige hvis Värmland åpner? Da har Tolletaten en advarsel til deg

Får sykepenger

Nordmenn som reiste til Spania da landet hadde grønn status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden.

Det opplyste landbruks- og matministeren.

– Bakgrunnen for dette er at de som reiste før statusoppdateringen for Spania, ikke har brutt regelverket, understreker hun.

Overlege Are Stuwitz Berg fra Folkehelseinstituttet får mange spørsmål om hvorfor FHI ikke gjør en regionvis vurdering for resten av EØS- og Schengen-området.

– Grunnen er blant annet et varierende datagrunnlag i ulike regioner i Europa og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, fortalte han.

Les også

Kommuneoverlege slår alarm: – Situasjonen i Spania viser at smittespredningen er ute av kontroll

Svenske regioner «åpnes»

Statsråd Bollestad kunngjorde fredag at flere svenske regioner er gjort «grønne» slik at nordmenn kan reise dit og hjem uten karantene ved hjemkomst.

Regionene som nå regnes som trygge med tanke på koronasmittefaren, er Kalmar, Örebro, Värmland og Östergötland i tillegg til Skåne, Blekinge og Kronoberg.

‒ Grunnen til dette er at vi ser en sterkt nedadgående trend i disse to regionene de siste ukene, og regionene vil komme under 20 nye tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sa overlege Berg i Folkehelseinstituttet.

Det er også gjort en endring for Ungarn, som tidligere var rød, men nå er grønne.

Regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen, der nye reiseråd legges fram. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet vil være til stede.

Kommentarer til denne saken