Gå til sidens hovedinnhold

En uriktig påstand fra Bolstad og Høyre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Magnhild Huseby Bolstad (H) hevder i OA den 30/7 at Høyre tror på en god miks av offentlig og private tilbydere innenfor helsesektoren, og at fritt behandlingsvalg som Høyre innførte i 2015 er et bevis på det. Det er en påstand som ikke er riktig slik jeg ser det.

Betalingen til private helsetilbydere blir betalt av det offentlige helsebudsjettet samtidig som man med Helseforetaksmodellen og Samordningsmodellen krever at de offentlige sykehusene skal gå med bedriftsøkonomisk overskudd og i beste fall i balanse. De offentlige sykehusene blir derfor rammet dobbelt opp som er en bevisst politikk fra Høyre og regjeringen. De offentlige sykehusene får derfor ikke de nødvendige ressursene de trenger for å gi en forsvarlig pasientbehandling, og dette er en helt bevisst politikk av Høyre og regjeringen for å svekke det offentlige helsetilbudet da Høyre ser på helsetjenester på lik linje med alle andre tjenester som kan konkurranseutsettes og privatiseres og forfordele statens penger til de private helsetilbyderne.

Erna Solberg uttaler at hun vil øke bevilgningene til fritt behandlingsvalg med 1 milliard som i realiteten vil si å svekke det offentlige tilbudet med betraktelig mer enn 1 mrd. Fritt behandlingsvalg er egentlig en konsekvens av helseforetaksmodellen som Ap fikk igjennom i Stortinget i 2011, og Ap må derfor bli presset av Sp, SV og Rødt til å avvikle NPM-modellen som Helseforetaksmodellen er, hvis deres kritikk av fritt behandlingsvalg skal være troverdig og styrke det offentlige tilbudet angående kapasitet, senger, investeringer i nytt medisinsk utstyr og med flere ansatte.

Kommentarer til denne saken