Som ivrig Resonans-publikummer i 10 år synes jeg det er på tide at vi uttrykker en takk for det Resonans-gjengen har gitt oss i disse årene. For noen av oss var vel den flere timer lange jubileumskonserten i blackboksen sist onsdag kanskje tidenes festaften her på Gjøvik! Konserten ble jo glimrende anmeldt av Martin Bækkelund, så jeg skal ikke gå i detaljer om den. Men hvor var ordfører eller kulturetaten denne kvelden? Vi får gå ut fra at de var forhindret. Hvis ikke, var det uten tvil kritikkverdig at de uteble.

Jeg vil anta at konseptet Resonans med sine månedlige konserter av topp kvalitet, og til slike billettpriser, er enestående i norsk sammenheng, og for alt jeg vet også internasjonalt. Kammermusikkfestivaler er det jo en del av, men dette har jo vært en sammenhengende festival med månedlige konserter i ti år!

Flere toppmusikere har også berømmet Gjøvik-publikummet som enestående. Da konsertene foregikk på musikkskolen på Hunn, skal pianisten i den internasjonalt anerkjente Grieg-trioen ha sagt at de hadde holdt på i 25 år, men aldri opplevd maken til publikum! Det er noe med intimiteten som er så verdifull både for utøvere og publikum. Som Kristin Fyrand Mikkelsen sa, så er det vel det eneste konsertopplegget hvor publikum nesten kan ta på Leif Ove Andsnes. Presentasjonen er så velsignet uformell og ofte med innslag av humor. Denne intimiteten er nok også en av grunnene til at de store utøverne så gjerne kommer tilbake.

Fint er det også med fleksibiliteten i programmet. Vi opplever stadig interessante grenseoverskridelser, med uttrykk fra jazz og klassisk musikk, folkemusikk og teater. Ingenting er for avansert eller for tradisjonelt. For en mannsalder siden presenterte rikskonsertene en stor engelsk pianist på Gjøvik. Han ble frarådet av programansvarlig å spille Beethovens største sonate her i distriktet da man mente det var for tungt. På Resonans, derimot, trollbandt storpianisten Paul Lewis oss med de tre siste, virkelig avanserte Beethovensonatene. Stor suksess!

Det er virkelig imponerende at Resonans-staben gjennom sine kontakter stadig gir oss opplevelser i verdensklasse. Det går også rykter om at enkelte utøvere i ultraklassen vil komme igjen! En liten bønn til publikum: Ikke ta fram mobilen for å fotografere eller gjøre opptak av utøverne mens de spiller! Hermanrud brukte heldigvis en del spalteplass på dette sist Andsnes var her. Bortsett fra dette feiltrinnet, har dere vært kanskje Norges beste og mest entusiastiske publikum, og det håper vi jo fortsatt å være!

En liten bønn til Resonansgjengen: Ta vare på intimiteten. La dere ikke friste til å flytte konsertene til en stor sal! Da vil noe av magien forsvinne.

Gratulerer med 10 fantastiske år og lykke til med fortsettelsen! Som publikum ser vi virkelig fram til 10 nye år med Resonans.