Gå til sidens hovedinnhold

En pære for å lære

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er det mange skoler som tilbyr skolefrukt, men det er fremdeles mange skoler som ikke benytter seg av muligheten. Muligheten til å tilby et sunt alternativ i skolehverdagen er viktig for læring gjennom en lang skoledag. Det er viktig å kjempe for retten til et sunt måltid, fordi maten vi spiser har betydning for helsen og kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Skolefrukt kan være så mangt, alt fra et eple til en gulrot. En god frukt eller grønnsak kan løfte konsentrasjonen og gi elevene en bedre skolehverdag! Visste du at skolefrukt er statlig subsidiert? Dette betyr at staten dekker 1,50 kroner per frukt som gis ut gjennom skolefruktordningen. Dette burde alle skoler tilby!

I skrivende tidspunkt er det kun 2 av 14 offentlige grunnskoler som tilbyr skolefrukt i Gjøvik, ifølge skolefrukt.no sin nettside, og to skoler på venteliste. Dette er for dårlig! Det koster kun 3,60 kroner per elev daglig å få en frisk frukt eller grønnsak og det er en god investering for kommunen å tilby skolefrukt, fordi de unge er fremtiden. I en framtidsrettet skole med et stort kompetansebehov trenger man påfyll for å lære mest mulig. Skolefrukt gir elevene muligheten til å få dette nødvendige påfyllet på skolen. Et påfyll som gir elevene muligheten til å bevare konsentrasjonen når det gjelder som mest.

Alle elever i grunnskolen skal ha et grønt alternativ til skolematen! Spisevaner dannes i ung alder, og de som spiser mye frukt har større sjanse for å fortsette med sunne valg! Sunne valg må være mulig for alle, og jeg tenker at skolefrukt er et godt tiltak for å bedre folkehelsa, fordi frukt og grønt gjør kroppen super! Alle elever fortjener et sunt og godt frukt tilbud på skolen. Det er enkelt for kommunene å gjennomføre en ordning med skolefrukt. Alt er tilrettelagt med anbud, avtaler og kjøleskap.

Arbeiderpartiet ønsker å gjøre skolefrukten i grunnskolen gratis og dette er en god ide! Barn og unge, uansett økonomi og sosiale forskjeller, fortjener et sunt skolemåltid. Men jeg mener det viktigste er at alle skoler har skolefrukt som et tilbud. Et tilbud alle barn og unge kan ta nytte av. Et tilbud med variasjon som gjør enkelteleven fornøyd. Skolefrukt er en god investering i framtiden, så hva venter vi på?

Det er på tide at det blir et obligatorisk tilbud om skolefrukt i grunnskolen. Jeg anbefaler Gjøvik kommune å sette et godt eksempel i denne saken og innføre et obligatorisk tilbud om skolefrukt i grunnskolen, samtidig som jeg utfordrer alle kommuner til å gjøre det samme. Det er på tide å prioritere fremtiden. Vær smart, gi meg en pære før jeg skal lære!

Kommentarer til denne saken