Gå til sidens hovedinnhold

En katastrofe som fortsatt pågår

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

15. mai 2020 markerer palestinerne Nakba - katastrofen som rammet dem for 72 år siden. En katastrofe som fortsatt pågår. Hver eneste dag.

Hva er nakba tenker du kanskje? Hvilken katastrofe er det snakk om?

I 1948 ble mange palestinske landsbyer ødelagt av sionistisk milits og terrorgrupper. Palestinske menn, kvinner og barn ble drept og mer enn 750 000.palestinere flyktet for livet for å slippe unna massakrene.

Dette er nakba.

Gjennom årenes løp har mer enn 500 palestinske landsbyer blitt visket ut av verden og erstattet med parker, parkeringsplasser, skog og kulturarenaer, for å nevne noe.

Dette er nakba.

For palestinerne er det ingen nåde, solidaritet eller dugnad å spore fra Israels side. Okkupantens holdning til den palestinske befolkningen framkommer tydelig under koronautbruddet med ødeleggelser av hus, helseklinikker og vann- og sanitære fasiliteter. Dette er brudd på folkeretten og det undergraver det internasjonale samarbeidet for å hindre spredning av koronaviruset.

Dette er nakba.

Ifølge FN har Israel i løpet av to måneder fra 21. februar, ødelagt 69 strukturer på Vestbredden og ødeleggelsene har tvunget 63 mennesker på flukt i en tid der folk verden over får beskjed om å holde seg hjemme.

Dette er nakba.

Mens palestinerne fordrives og gjøres hjemløse, har Israels forsvarsminister Naftali Bennett utstedt byggetillatelse for 7000 boliger for israelske okkupanter i en bosetting nær Betlehem i Palestina. Stikk i strid med inngåtte avtaler og folkeretten.

Dette er nakba.

47 dager fra nå - 1. juli - går startskuddet for annekteringen av deler av Vestbredden. Et soleklart brudd på folkeretten. Og her står vi, det internasjonale samfunnet, og ser på mens Israel tar for seg av palestinsk land, gjør det til sitt og undertrykker palestinerne som klorer seg fast til livet, til jorda, til sin identitet og til sin plass i verden.

Dette er nakba.

Annektering er et alvorlig brudd på internasjonal lov, og da Russland annekterte Krim var Norge raskt ute med å innføre sanksjoner.

På spørsmål fra SVs Audun Lysbakken om Norge vil fordømme Israels varslede annektering av Vestbredden, svarer Norges utenriksminister: «Enhver tilegnelse av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og utgjør et alvorlig brudd på folkeretten.»

Og: «... forsøk på å gjøre endringer i 1967-grensene som ikke er resultat av en fremforhandlet enighet mellom partene, ikke vil bli anerkjent.»

Svaret inneholder ingen fordømmelse eller antydning til å ansvarliggjøre Israel ved å ta i bruk de politiske virkemidlene vi bruker overfor omlag 26 andre stater og aktører som bryter folkeretten.

EU og Frankrike var raskt ute med å varsle diplomatisk reaksjoner. I Storbritannia har omlag 130 parlamentarikere bedt Boris Johnson innføre økonomiske sanksjoner mot Israel, og Irland, Luxemburg og Belgia ønsker også å diskutere økonomiske konsekvenser for Israel dersom annekteringen gjennomføres.

Så hva skal vi kreve av våre politikere?

Fordømmelse av Israels brudd på folkeretten er et minimum, men hva hjelper det når vi på samme tid investerer i israelske statsobligasjoner og selskaper som profitterer på okkupasjon og folkerettsbrudd? Hvor lenge skal vi tro på ideen om «framforhandlet to-statsløsning», som er død og begravet, samtidig som vi bare anerkjenner den ene parten som en stat?

Nå må politikere vise mot og vilje til å gjøre noe som faktisk utgjør en forskjell. Legg press på okkupanten. Ikke tillat folkerettsbrudd og menneskerettighetsbrudd å passere straffefritt. Handlinger har konsekvenser, og Israel kommer ikke til å endre kurs uten at folkerettsstridige handlinger får konsekvenser.

BDS – boikott, desinvesteringer og sanksjoner, er politiske verktøy Norge i dag bruker mot omslag 26 ulike stater og aktører. Norge har muligheten til å utgjøre en forskjell ved å ta initiativ til at også Israel stilles til ansvar for sine alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten.

Støtt opp om den internasjonale BDS-bevegelsen og bidra til en ansvarliggjøring av Israel. Palestinerne har oppfordret det internasjonale samfunnet til å ta i bruk BDS som politiske virkemidler for å få på plass en politisk løsning for en rettferdig fred for palestinere og israelere. Nå er tiden for å lytte til denne oppfordringen og ta palestinerne på alvor. For oss handler det om anstendighet. For palestinerne handler det om livet.

Palestinakomiteen krever at Norge innfører forbud mot import og salg av varer og tjenester produsert på okkupert jord i strid med folkeretten, og at Norge nå tar et internasjonalt initiativ til å ansvarliggjøre Israel.

Kommentarer til denne saken