Gå til sidens hovedinnhold

En helt ny måte å vise Prøysens univers på

Artikkelen er over 1 år gammel

Barna i Præstvægen skal delta i olabilløp for aller første gang og bygger sin egen Hompetittenvogn. Snekkersvegjengen har derimot helt andre planer. Det betyr trøbbel!

Trøbbel blir det også for de voksne på Li gård, som må hanskes med tullete mannfolk, kjærlighetsvansker og tvangsauksjon. Alt dette og mer til kan man oppleve i «Præstvægen Grand Prix» som er en nyskrevet familieforestilling som baserer seg på historier og sanger av Alf Prøysen.

Les også

Eldar Vågan er tildelt Prøysenprisen: – Synd ikke mor og far fikk oppleve dette

Annerledes

Premieren gikk av stabelen lørdag 5. juli ved Prøysenhuset på Rudshøgda. Siste spilledag er tirsdag 23. juli og ifølge en pressemelding fullt av solskinn og sang fra Prøysenhuset, har publikum tatt godt imot forestillingen:

– Tilbakemeldingene fra publikum har vært enestående! Mange opplever at det er den beste forestillingen de har sett utendørs ved Prøysenhusets til nå. Flere forteller også at de har fått en bedre forståelse av sangtekstene til Prøysen gjennom forestillingen, ettersom noen av rollekarakterene gjenspeiler sangene, men på en ny og annerledes måte, sier daglig leder ved Prøysenhuset, Marie Beate Rise.

I rollebesetningen finner man blant andre stuepiken Tora fra «Trassvisa hennes Tora», Kjell fra «Blåbærturen» og storbonden Lars som drar på Hamar med slakt. Alle er flettet inn i handlingen på en naturlig måte.

– Stykket er på ingen måte begrenset til foreldre og besteforeldre som har med seg barn. Voksne vil så absolutt ha stor glede av denne oppsetningen, fortsetter Rise.

Les også

Vidar Sandbeck 100 år: – Det kunne være tøft å være sønnen til Vidar Sandbeck

Tett på

Gjennom den om lag 80 minutters musikalforestillingen, tas publikum med på en reise gjennom Prøysens kanskje aller fineste viser som blir framført av dyktige musikalartister, et spillevillig femmanns orkester i tillegg til et ensemble på 25 dyktige amatører og profesjonelle skuespillere.

– Grepene kapellmester Trond Lindheim har gjort med de musikalske arrangementene er også treffende gode, sier manusforfatter og kunstnerisk leder ved Prøysenhuset Hogne Moe.

Ikke nok med at Prøysens beste verk kommer som perler på ei snor. Den observante tilskuer får også et innblikk i Prøysens eget liv gjennom en av stykkets mest framtredende roller.

– At litt av Prøysens egen historie blir presentert gjennom en av karakterene var et utrolig fint og rørende grep, forteller en av tilskuerne etter søndagens forestilling.

Les også

«Fra da av var mitt forhold til Vidar Sandbeck fundamentert i bunnsolid betong»

Stort

Med femmanns orkester og et stjernelag av musikalartister sammen med lokale amatører og barn frister Prøysenhuset med at forestillingen er en fryd både for øyne og ører.

– En større teaterproduksjon har aldri blitt satt opp i Kusvea tidligere, sier produsent Marthe Sørby, og slår videre fast at ensemblet fortjener fullsatte tribuner. «Erfaringer fra tidligere teateroppsetninger i Kusvea er at de siste forestillingene blir utsolgt, så her er det om å gjøre å sikre seg billetter før det er for sent», heter det fra Prøysen-land.

Hvilken karakter som er inspirert av Prøysen selv, det er må du nesten finne ut ved å dra til Prøysenhuset å se «Præstvægen Grand Prix».

Kommentarer til denne saken