En glossy brosjyre hjelper meg ikke en centimeter på veien

Ansvaret for helsefremmende samfunn må flyttes inn i rådmannens stab og planleggingsseksjonen minst like tungt som hos det skal være hos helsesjefen og de frivillige i kommunen, mener Ine Wigernæs. Slik kan det bli lettere å ta gode valg i hverdagen for innbyggerne.

Ansvaret for helsefremmende samfunn må flyttes inn i rådmannens stab og planleggingsseksjonen minst like tungt som hos det skal være hos helsesjefen og de frivillige i kommunen, mener Ine Wigernæs. Slik kan det bli lettere å ta gode valg i hverdagen for innbyggerne. Foto:

Av
DEL

Meninger«Frihet» er brukt som politiske argumenter for å slippe å bli beskyldt for å gripe inn i våre personlige valg. Ved ikke å tørre å bruke den politiske makten politikere kjemper med alle midler for å få, flyttes ansvaret til en individuell valgsituasjon. Disse er igjen med på å skape forskjeller mellom de som har overskuddet og de andre som blir sittende igjen med skam og avmakt over å ta det usunne, dumme, skamfulle valget. Igjen.

Fylkesveg 51 går forbi Beitostølen og til helsestasjonen 18 kilometer unna der jeg skulle på kontroll med datteren min. Jeg var motivert og hadde en jobb som tillot at jeg kunne sykle, jeg hadde kjøpt utstyr og var ikke nevneverdig skvetten i trafikken og stolt av å ha medaljer fra sykkel-NM og en deltakelse i Trondheim-Oslo.

Likevel er det hundre prosent uforsvarlig å sykle til helsestasjonen med tilhenger med fireåringen oppi. Trailere i over hundre kilometer i timen på en vei uten midtlinje eller skulder. Hverken livsstilsveiledning fra en helse-/ernæring-/folkehelseutdannet kandidat eller en glossy brosjyre fra Helsedirektoratet hjelper meg en centimeter på veien. Selv om begge ber meg bevege meg til butikken og til daglige gjøremål.

For barrieren ligger verken i min vilje, min form, mitt utstyr, min tid eller mine penger. Infrastrukturen er ikke der. Hvem velger å sykle langs denne veien?

Ansvaret for helsefremmende samfunn må flyttes inn i rådmannens stab og planleggingsseksjonen minst like tungt som det skal være hos helsesjefen og de frivillige i kommunen. Årsaken er at nitti prosent av det helsefremmende og forebyggende arbeidet foregår utenfor helsevesenet. Gravemaskiner og plassering av signalbygg har større total effekt på helsa vår enn veiledningsarbeid for overvektige.

Sosial ulikhet i helse gir utslag i både kvalitet og tilgang på helsetjenester, men kan også eksemplifiseres i overskudd til å ta gode valg. Skrautvål langrennsarena er en timinutters biltur fra Fagernes. Nydelig plassert med lysløype og Norges beste preppa løyper. Men å smøre fem par ski, putte pulk og hund og unger og motivere store og små etter skole og arbeid i stedet for å tenne peis og sløve på sofaen, krever krefter til å lage og gjennomføre en plan. De færreste orker.

Motsatsen er gangveien mellom to kjøpesentra i Valdres, Fagernes og Leira. Den er tre kilometer og flat og ligger langs Strandefjorden. Å bygge en gangvei her er det beste lokalmiljøet har gjort for hverdagsbevegelse.

Det trengs et trille- og gangalternativ til fylkesveien. Grøfting, duk, pukk og et topplag som gjør at gangveien tåler brøyting på vinter og en vårløysing er viktig, men heller ikke mer enn det. Rådyre granittsteiner og belysning i toppklasse dreper initiativet.

På en videregående skole droppa de fleste elevene matpakka og benytta skolens cola-automat i stedet. Skolens ledelse kunne ha brukt tid og krefter for å kjøpe brosjyrer eller leie inn foredragsholdere som fortale om diabetesrisiko, fedme og raske karbohydrater. I stedet brukte de pengene på en vannautomat som skulle være gratis og alltid med rent og kaldt vatn.

Tiltaket traff nitti prosent av elevene. Det gode valget var snublende nært. For de mer innbarka coladrikkere trengtes selvsagt andre tiltak. Og da nærmer vi oss helsesektorens tiltak, veiledning og individuell motivasjon.

Hvilken politiker tør å gjøre smågodt og sjokolade og chips til et realt lørdagsfenomen, med å øke prisen femgangen? Slik kan hverdagsmat som ost, grønnsaker, meieriprodukter, kornprodukter og rent kjøtt og fisk bli tilsvarende rimelig og forskyve våre forbruksvaner. Det er bare å bestemme seg. For det ér jo politikkens vesen å skulle gjøre gode vaner og valg attraktive.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags