Endelig kunne vi igjen feire nasjonaldagen som den folkefesten det skal være. Sola speilet seg i blankpussede messinginstrumenter i front for barnetog med finpyntede barn og ivrige hurrarop. Langs 17. mai-togenes ruter sto masse folk med nystrøkne flagg og hilste tradisjonen velkommen tilbake. Akkurat slik som vi skulle ha feiret friheten, demokratiet og grunnloven også de to siste åra, om det ikke hadde vært for pandemien. Etter at de siste smittevernrestriksjonene ble opphevet i vinter, ble den strålende 17. maifeiringen også en virkeliggjøring av det forslitte trøsteuttrykket Alt Blir Bra.

Bildene, videoene og TV-sendingene på oa.no speilet gleden og folkefesten gjennom hele nasjonaldagen. Så er det jo slik at det folk snakker om, det skriver ofte OA om. Snakkisen i Gjøvik by denne dagen var at ikke alt var helt som det pleier å være når hundrevis samles på Gjøvik gård.

Når mange kontakter avisa si med spørsmål om det skal være slik, er det noe OA kan ta videre og få svar på. Svært mange var interessert i de svarene. Slik vi forstår det vil toalettene på Gjøvik gård være opplåst når barnehagetoget tøffer inn på Gjøvik gård neste år, og det er understreket at noen faktisk må stille på dugnad for at det skal bli is- og kaffesalg. Dette er en fungerende offentlig samtale, nyttig også for hvordan vi feirer nasjonaldagen.

17. maifeiringen markerte inngangen til det som per nå ser ut til å bli en sesong helt uten metermål og munnbindpåbud. Folkehelseinstituttet har ingen andre holdepunkter enn at vi går en normal sommer i møte. Antall sykehusinnleggelser med covid-19 har sunket siden uke 8, og var ved forrige opptelling på 62 pasienter i løpet av ei uke. Tallene tilsier at det fortsatt er eldre og uvaksinerte som er mest utsatt. Samtidig er sesonginfluensaen nå tydelig på retur, og det er slik sett mindre smittefare generelt i samfunnet.

FHI påpeker at vi må være forberedt på nye smittebølger, men foreløpig ser helsemyndighetene altså lyst på sommeren som venter.

Det er godt nytt, og absolutt verdt å feire.

Bildeserie

Skikkelig god 17.mai-stemning i Gjøvik sentrum – se hvem vi møtte