De siste ukene har krigen i Ukraina krøpet ubehagelig mye nærmere. «En ny og enda mer alvorlig fase», sier statsministeren. Som om det ikke var alvorlig nok da vi 26. september våknet opp til at flere titalls meter av gassrørledningen Nord Stream var forsvunnet med et smell som ga utslag på 2,3 på Richters skala. 

Den tydelige beskjeden ble mottatt av et samlet Europa; vi er enormt såbare. Når Russland fortsetter å bruke sin posisjon som olje- og gassleverandør som politisk våpen, rykker Norge opp som den største leverandøren til EU. Hver døgn eksporterer vi gass tilsvarende sju ganger den samlede norske vannkraftproduksjonen. Det er klart at det kan få enorm betydning for en allerede presset energiforsyning i Europa hvis gassrørene også fra Norge plutselig skulle sprenges.

De seneste meldingene tyder likevel på at gasslagrene på kontinentet nå ligger bedre an før vinteren enn først antatt. I så fall er det et tilbakeslag for den russiske strategien. Slik stikker Norge kjepper i hjulene for den krigførende naboen i nord. Selvsagt stiller folk seg spørsmål om hva det potensielt kan bety.

Bekymringene styrkes ytterligere av droneaktivitet ved kritisk norsk infrastruktur den siste uka. Aktivitet som gjør at vi skrivende stund har sju russiske statsborgere i varetekt, hvorav én ifølge mediene har kopling til en nær alliert av den russiske presidenten.

 

  

Det foreligger så langt ingen konkret trussel mot Norge. Men vi vet at norske bedrifter og infrastruktur er under nær kontinuerlig cyberangrep. Statsforvalteren tuller ikke når han sier at alle bør ha et beredskapslager for å klare seg noen dager hjemme, om man plutselig må. Plutselig virker ikke det helt usannsynlig lenger. 

Alt dette åpner for tanker om nesten uvirkelige situasjoner som kan oppstå. Vi lever i skremmende tider. Krig i dag kan være den drona som zoomer seg inn på Raufoss, eller e-posten du får fra ensomme Olga. Slik er vi alle en del av forsvarsverket.