I det man håpet at tilværelsen skulle snu til noe bedre, så ble brått alt mye mørkere. Vi er midt i adventstiden. Etter en urolig høst, fylt til randen av usikkerhet for fremtiden, snakker vi om å tenne lys og pleie håpet. Men for mange er dette brått blitt mer utfordrende. I en tid med uro i verden, krig, økte strømkostnader og når matvare- og drivstoffpriser fortsetter å øke, kjenner mange av oss på behovet for en høytid som minner oss om betydningen av nestekjærlighet.

Vi har hatt tre vanskelig år bak oss. Man har ønsket at det snart skulle snu. Men slik har det altså ikke blitt. Det har i stedet blitt verre. For noen har det blitt mye verre.

Slik vi opplever det så har problemene lagt seg i lag, og for mange begynner nå utfordringene å tårne seg opp. Fordi ingen foreldre har lyst til å si til barna sine: «Vi kan ikke arrangere bursdag eller pepperkakeverksted fordi vi har ikke råd». Ingen foreldre har lyst til at barna skal slutte å dyrke favorittsporten sin. Men akkurat det skjer hos mange familier nå.

Ved flere anledninger har vi i Kirkens SOS varslet om denne pågående krisen. Vi opplever et økt trykk fra frustrerte og desperate mennesker som ikke får endene til å møtes i en tøff økonomisk hverdag. Mange forteller at de kjenner på meningsløshet og maktesløshet. Det er tungt å bære.

I en rapport fra SIFO om husholdenes økonomiske trygghet i 2022 står det at 150.000 familier har flyttet seg fra «utsatt» til «sliter». Det vil si at man ikke har bufferkonto og ikke klarer å betale alle regningene. Da er det ikke bare lyset hjemme som slukkes for å spare strøm. I disse dager slukkes det lys i øynene på barn som ser fortvilelsen i øynene på foreldrene sine. De forstår godt at foreldrene sliter, selv om de ikke sier noe.

Vi i Kirkens SOS kommer til å sitte beredt til å ta imot alle henvendelser som måtte komme gjennom desember måned. Og vi er mange frivillige på vakt som er forberedt på å møte de som har det verst akkurat nå og i ukene fremover.

I mellomtiden vil vi oppfordre alle som kan til å vise litt ekstra medmenneskelighet i disse dagene: Et par handleposer utenfor døren til noen som du vet ikke har all verdens, kan gjøre en stor forskjell. Eller kanskje invitere noens barn hjem på juleverksted? Det er ikke så mye som skal til mellom mennesker for å gjøre stor forskjell.

La oss sammen tenne lys for kjærlighet, håp, rettferdighet og frihet.