Avlivet aggressiv og skadet elgkalv: – Ganske nifst da kalven angrep meg

Artikkelen er over 2 år gammel

En aggressiv og skadet elgkalv ble avlivet av fallviltgruppa på Lena klokka 10.20 lørdag formiddag, melder politiet i Innlandet. Skytteren ble selv angrepet, før han skjøt kalven.

DEL

– Grunnen til at elgkalven måtte avlives var at den hadde knekt/knust framfot, og at den var temmelig lunefull og aggressiv. Fallviltgruppa hadde fått flere klager på den, sier operasjonsleder Atle B. von Obstfelder hos politiet i Innlandet.

Det var et av medlemmene i Østre Toten fallviltgruppe, Nils Paulseth, som avlivet elgkalven. Han sier dette om hva som skjedde:

– Vi hadde fått melding om at elgkalven lå i en hage, og ikke ville flytte seg. Da vi kom dit, så vi at den hadde knekt framfot, trolig etter en påkjørsel. Dee oppførte seg litt aggressivt. Jeg fikk den rett i fanget, og hadde ikke noe annet valg enn å skyte den i hodet. Elgkalven bråsnudde og løp 50 meter før den segnet om. Det var ganske nifst, konkluderer Paulseth.

Reagerer på avlivningen

Elgkalven har oppholdt seg i hagen til en kvinne på Lena de siste tre-fire dagene, og hun reagerer sterkt på at dyret ble avlivet.

– Elgkalven var bitte liten, og den var slett ikke aggressiv. Jeg har matet den med epler, gulrøtter og brød, og var på vei ut for å gi den for, da jeg ble vitne til at den ble skutt, sier 52-åringen.

Hun bestrider at elgkalven gikk til angrep på noen før den ble skutt, og stiller flere spørsmål ved det som skjedde.

– Jeg gikk ut for å gi kalven mat, da den ble skutt i oppgangen til huset mitt. Jeg reagerte med forferdelse og spurte skytteren hvordan han kunne finne på å gjøre noe slikt. Da dro han straks avsted. Kompanjongen hans ble igjen. Jeg ba om å få se legitimasjon på at de faktisk var fra viltnemnda, men det hadde han ikke, sier kvinnen.

Mange spørsmål

Hun stiller blant annet spørsmål ved om det er lov å skyte i et tettbebygd område, uten at hun som huseier blir varslet først.

– Jeg fikk sjokk da noen plutselig begynte å skyte i hagen min, sier hun.

Som sykepleier stiller hun seg også undrende til påstanden om at elgkalven hadde stor skade på beinet.

– Etter det jeg kan forstå hadde den bare et overflatesår. Dyret spiste godt, og det hadde det ikke gjort hvis det var alvorlig skadet, hevder hun.

– De kunne i det minste bedøvet dyret, så de fikk studert skaden først, sier Lena-kvinnen. Hun ringte straks politiet som kom til stedet og pratet med henne, og sier at hun også vil kontakte Noah, organisasjonen som fremmer dyrenes sak.

Artikkeltags