Trodde du elbil var en ny oppfinnelse?

ELBIL FEIRES: Inger Christine Årstad, Tom Arne Rudsengen og Jeroen Linnenbank inviteres søndag til feiring av Alf Mjøens 100 år gamle OHIO Electric.

ELBIL FEIRES: Inger Christine Årstad, Tom Arne Rudsengen og Jeroen Linnenbank inviteres søndag til feiring av Alf Mjøens 100 år gamle OHIO Electric. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Alf Mjøens 100 år gamle el-bilklenodium, OHIO-Electric, har nå fått sitt nye hjem i kjelleren under Gjøvikhallen. Søndag markeres dette med utstilling og foredrag.

DEL

– Hvorfor tok det 100 år fra Alf Mjøens OHIO Electric til min moderne E-Golf? spør Jeroen Linnenbank når han søndag foredrar om elbilen i et framtidsperspektiv.

«Nederland-totningen» er selv elbil-entusiast og undres over at gamle elbiler ble helt avleggs en gang på 1920-tallet.

Det samme undres Tom Arne Rudsengen over når han søndag forteller historien om til elbilen OHIO, som Alf Mjøen kjøpte i Brumunddal på 1920-tallet og tok med seg hjem til Gjøvik gård.

– Mjøens 100 år gamle elbil, som ble importert til Norge i 1919, fungerer på sett og vis helt slik dagens elbiler gjør det, sier Rudsengen som har brukt mye tid på å finne detaljert om OHIOen.

– Jeg tør påstå at den er den eneste i sitt slag i verden som fortsatt er i drift, sier Rudsengen.

Det hører med til historien at Mjøens bil for det meste ble brukt av en kvinne, Mjøens regnskapsfører og sekretær Helga Lunde.

– Mjøen selv kjørte den nok av og til, men ved siden av Helga Lunde var det særlig gårdskaren Ole Anton Hansen som brukte den, sier Tom Arne Rudsengen.

Etter å ha støvet ned i mange år, tok NAF Gjøvik og omegn affære, pusset den opp og ga den i gave til kommunen i 1985. Nå får den altså et nytt oppholdssted inne på Gjøvik gård i en garasje under Gjøvikhallen.

– Der planlegger vi etter hvert å lyssette den og presentere den på en behørig måte for publikum. Det fortjener den. Man kan godt si at den gamle bilen «matcher Gjøvik gård, sier Inger Christine Årstad ved Mjøsmuseet.

De to foredragene søndag foregård på Drengestua en time etter at utstillingen av OHIO-bilen åpner.

Artikkeltags