Gå til sidens hovedinnhold

EL-kraft og klima

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Undertegnede har i noen tidligere innlegg forsøkt å oppsummere hvilken påvirkning økt forbruk av elektrisk kraft kan ha på klimaet. Dette kan samles under to overskrifter:
1) Økt forbruk av el-kraft vil løse klimaproblemene.
2) Økt forbruk av el-kraft vil forverre klimaproblemene.

Våre myndigheter, støttet av klimaentusiastene, forholder seg tydeligvis til overskrift 1) ved at bilparken, ferger, oljeinstallasjoner og så videre skal gå over til elektrisk kraft. Dette vil føre til økt forbruk av elektrisk kraft, noe vi tydeligvis må ha mer enn nok av. Det synes å være en oppfatning av at all strøm som kommer ut av en stikkontakt er ren, og at produksjonen av denne kraften ikke har ført til noen form for inngrep eller forurensning. Med andre ord at det her er snakk om såkalt fornybar kraft.

Andre har et noe annet syn på denne problematikken, og som kan passe inn under overskrift 2). Økt forbruk av elektrisk kraft vil føre til at verden må produsere mer kraft. Dette kan føre til at andelen av såkalt uren kraft økes i takt med merforbruket, noe som igjen vil føre til at tiden det tar før all kraft er ren forlenges med mangfoldige år.

Jeg vil takke Per Svardal, som i sitt innlegg i OA 20. januar 2020, igjen belyser dette på en lettforståelig og logisk måte. Oppfordrer alle med interesse for klimaet til å lese Per Svardals innlegg.

Kommentarer til denne saken