Meteorologisk institutt sender ut tre varsel på samme tid: Fare for flom, jordskred og skogbrann

VÅTT – MEN OGSÅ VARMT OG TØRT: Tross at vannet fortsatt flommer mange steder er det samtidig utstedt varsel om stor skogbrannfare i distriktet.

VÅTT – MEN OGSÅ VARMT OG TØRT: Tross at vannet fortsatt flommer mange steder er det samtidig utstedt varsel om stor skogbrannfare i distriktet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NVE og Meteorologisk institutt har utstedt varsel om både våte og tørre naturfarer i distriktet de nærmeste dagene.

DEL

Faren for flom ligger på oransje nivå, det nest høyeste på skalaen. I tillegg er jordskredfaren satt til gult nivå – og underlig nok er det samtidig utstedt varsel om stor skogbrannfare i bort mot hele Gjøvik, Land og Toten-distriktet.

– Skogbrannfaren kommer av at det har vært varmt og tørt vær de siste dagene, med høye temperaturer og lite nedbør, forteller vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe.

Snøsmelting

Flom- og jordskredfaren er på sin side utløst av stor snøsmelting andre steder.

– Flommen kommer av det som skjer langt unna dette distriktet, som fører til stor vannføring i elvene og stigende vannstand i innsjøene. Det er med andre ord to vidt forskjellige årsaker til varslene, forklarer meteorologen.

Skogbrann

Regnet som er meldt i kveld og natt vil dempe faren for skogbrann, men kun for en kortere periode.

– Innen i morgen tidlig vil regnet trolig ha sluppet taket, sier Alsvik Walløe, som med det antyder en tørr 17. mai.

Fint i helgen

Slik det ser ut nå vil dagen starte med gråvær, men etter hvert vil sola titte fram og temperaturene kan snike seg opp mot 15–17 grader, forteller meteorologen.

– Det blir fint utevær i morgen og resten av uka. I løpet av pinsen vil vi også se 20-tallet på gradestokken igjen, avslutter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken