Ekspertens sju tips for vellykket isfiske

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Vinterferien er her, sola har begynt å varme. En super tid for å ta med ungene på isfiske. Men da gjelder det å få fisk!

Tom Pedersen fra Raufoss er mannen å spørre om hva som skal til for en vellykket pilketur på vinterisen. Torsdag hadde han med seg femti tredjeklassinger på Sillongen, og alle fikk fisk!

– Fisking uten napp går hardt ut over inspirasjonen. Men får du fisk, får ungene en fantastisk opplevelse, sier Pedersen. Og her er hans beste råd:

Første bud: Velg et vann med mye fisk.
– Spør gjerne turistkontoret eller din lokale jeger- og fiskerforening. De hjelper deg garantert med gode forslag til fiskevann.

Andre bud: Finn ut hvor på vannet fisken vanligvis står.
– Snakk med de som har lokalkunnskapen. Da slipper du å lete på måfå. Igjen, benytt deg av turistkontor eller lokal fiskeforening om du ikke kjenner noen med lokalkunnskap.

Tredje bud: Begynn på ti meter, fisk deg metodisk mot land.
– Et godt isbor er avgjørende. Da er det ikke noe problem å flytte på seg. Du finner kanskje ikke fisken før på en meters dyp, men hvis du er litt metodisk, bommer du ikke.

Fjerde bud: Flytt deg ofte!
– Det er ingen grunn til å være tålmodig! Fisker du på feil plass, kan du stå i det uendelige uten napp. Kjenner du ikke fisk på et par minutter, gå videre. Først når det napper, har du grunn for å bli ved hullet over lengre tid.

Femte bud: Bruk enkelt og riktig utstyr
– Start gjerne med en pimpel med fem centimeter fortom og agnet krok. Denne synker raskt slik at du ikke sløser tid på å slippe ut snøret. På grunnere vann enn fire meter, kan du gjerne over til mormyshka med maggot. Er du ute etter større abbor, er balansepilken super.

Fiske med pimpel

Sjette bud: Bruk riktig agn
– Jeg anbefaler både rød og hvit maggot på samme krok. Gjerne også røde mygglarver. Ha alt levende agn i innerlomma så den ikke blir for kald, da blir den umulig å tre på kroken.

Sjuende bud: Knyt riktig knute!
– De fleste bruker den tradisjonelle fiskeknuta, og mister mye fisk på det. «Rapalaknuta» er saken, du finner den beskrevet på nett. Den gir en løs løkke som får sluken til å bevege seg fritt i vannet. Det pirrer fisken og gjør at du fisker over et større område under isen.

Hvordan er så de riktige bevegelser med pilkestikka? Dette avhenger av om du bruker pimpel eller mormyshka.
– Begynn på bunn og fisk deg sakte oppover med små bevegelser, så senker du og begynner på nytt. Med pimpel gjør du noen ordentlige rykk innimellom, sier Tom Pedersen.

Tar du en kikk på videoen, får du en idé om hvordan eksperten gjør det.