Gå til sidens hovedinnhold

Da Gjøvik Energisentral offisielt ble åpnet onsdag, var det på en nokså utradisjonell måte

Artikkelen er over 5 år gammel

Gjøvik Energisentral (GES) er et topp moderne fjernvarmeanlegg som produserer fornybar energi av flis fra returtrevirke.

– Det var derfor naturlig at anlegget skulle åpnes med opptenning av flisstikker i ei bålpanne, og ikke snorklipping, sier direktør John Marius Lynne i Eidsiva Bioenergi.

– Anlegget er det desidert fremste miljø-klimatiltaket på Gjøvik i nyere tid. Vi er veldig glade for at Eidsiva investerer i Gjøvik kommune, sier rådmann Magnus Mathisen.

GES har vært i drift i en prøveperiode siden 11. november 2014, og energisentralen er formelt overlatt til Eidsiva Bioenergi fra leverandørene.

– Danske Weiss har levert selve anlegget, men byggingen for øvrig har i stor grad skjedd med lokale leverandører som Miljøbygg og Syljuåsen, som igjen har brukt en rekke lokale leverandører, forteller Lynne. Han legger til at det er foretatt utbedringer i løpet av sommeren og at anlegget nå er å anse som ferdigstilt.

Energisentralen bruker fornybare energiressurser i form av returtreflis fra lokale og regionale leverandører som brensel. Anlegget utnytter med andre ord energi som ellers ville gått tapt, og forurensende fossile brennstoffer erstattes med fornybar, miljø- og prisgunstig energi. Fjernvarme bidrar til et miljøløft på Gjøvik på grunn av utfasing av oljefyrer.

Kommentarer til denne saken