Gå til sidens hovedinnhold

Ei helg for å minnes de man savner, og feire de man har

oa mener

Mange hadde sett fram til denne helga. Allehelgensdag – og halloween. Ei helg for å minnes de man savner, og feire de man har. Sammen. Ajna Jakupovic hadde planlagt en koronavennlig halloweenfest for sine tenåringsvenner. Et mål hun og mange flere hadde sett fram til og planlagt mot gjennom de mange, mange ukene med sosiale restriksjoner, usikkerhet og utrygghet vi allerede har bak oss.

Men så slo pandemien hardt tilbake. Smittetallene har steget i hele landet, i alle aldersgrupper. Mens flere titalls smittede ble registrert på Gjøvik og Toten, kom retningslinjene som i sum handler om å begrense hver enkelts sosiale kontakter.

Gjøvik videregående skole måtte sette opp egen teststasjon for elevene etter at det ble påvist smitte hos noen knyttet til skolen, og nesten alle Jakupovics venner var plutselig i karantene i påvente av resultater.

Både halloweenfesten og «knask eller knep» er avlyst og erstattet med enda mer tyngende alvor.

Likevel skal vi ta høyde for at en og annen liten utkledd pjokk kan glemme seg og ringe på døra lørdag kveld, uten at politiet trenger å kontaktes av den grunn. Det er ikke så lett å forstå alt dette, verken for liten eller stor.

Men vi trenger noe å se fram til nå. Neste naturlige siktemål er jul. Hvis vi følger rådene og får smittetallene ned igjen, kan vi kanskje feire jul nesten som normalt, er regjeringens budskap. Det er fortsatt to måneder til jul, og julebordene er allerede avlyst. Imens smyger mørketida på. En skal være sterk for ikke å påvirkes av totaliteten i situasjonen nå.

Derfor er det viktig å få med seg også de positive tegnene. Kommuneoverlegene på Gjøvik og Toten som har fått kontroll på nærkontaktene og tror smittetoppen er nådd for det lokale utbruddet som har satt mer enn tusen i karantene og smittet et tresifret antall i regionen.

Vaksineframskrittene, der det tidfestes et håp om at de mest utsatte blant oss kan starte vaksinasjon i april neste år.

Kanskje er det starten på veien tilbake til den frie hverdagen og det sosiale livet. Med lov til å gi hverandre klemmer! Det er lov å håpe.

Ja, det er egentlig helt nødvendig å ha det håpet.

Kommentarer til denne saken