Nylig skrev Toten Idag at stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) hadde reist med russisk aluminium på slep da hun i november i fjor fikk haik med et vogntog fra Oslo til Raufoss.

Målet var å tydeliggjøre viktigheten av ny riksveg 4, men lasten fikk i etterkant mer oppmerksomhet enn det opprinnelige formålet.

Etter at Toten Idag publiserte saken fant imidlertid Benteler fram dokumentasjon på at aluminiumet likevel ikke var russisk, men nå er altså et nytt lass russiskprodusert råstoff på vei til Toten.

Malta-skip

Det er næringslivsnettstedet E24 som melder dette lørdag, etter at de har observert det Malta-registerte skipet «Karen» til kai ved Oslo havn.

E24 har fått bekreftet at lasten er aluminium fra russiske Rusal, og destinasjonen for lasten er dokumentert å være bildelprodusenten Benteler Automtive på Raufoss.

Rusal og råstoff derfra er ikke lenger på EUs sanksjonsliste etter at grunnleggeren Oleg Deripaska solgte seg ned til 44,95 prosent, og så lenge det ikke brukes russiskregistrerte skip til frakten kan de legge til og losse i Norge.

Ifølge E24 er «Karen» det tredje lasteskipet som har ankommet Oslo havn med russisk aluminium siden mars 2022, da det ble innført ulike sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Ikke fra Russland

Det var innkjøper Roger Hugo Johnsen hos Benteler Automotive på Raufoss som sa til Toten Idag i januar at aluminiumen det var snakk om i november ikke kom fra Russland.

– Vi kan nå med sikkerhet bekrefte at aluminiumen kom fra Kasakhstan. Vi hadde en runde i mars hvor det kom råvarer fra Russland til Benteler. Siden da har vi hatt fokus på at vi ikke handler eller bestiller noe direkte fra Russland, sa Johnsen til Toten Idag 16. januar.

En talsperson ved Benteler Group i Salzburg i Østerrike skriver i en e-post til E24 at de tar sitt sosiale ansvar på alvor. De svarer imidlertid ikke på spørsmålene fra nettstedet.

– Kontrakter tildeles kun til selskaper som ikke er på noen sanksjonsliste. Våre tradingpartnere er også forpliktet til å opptre på samme måte, skriver talspersonen.