De tobente koser seg med god mat, gaver og ekstra pynt i hjemmet i disse dager. Dermed er det fristende å gi en liten smakebit av julematen også til familiens firbente. Men det er trolig ikke så lurt.

– Oppkast og diaré er veldig vanlig hos hunder i disse dager. Hunder får servert mat de vanligvis ikke får – og gjerne i store mengder. Dette kan sette magen ut av balanse, sier veterinær i Dyrevernalliansen Julie Grell.

– Sjokolade og druer må man passe ekstra godt på, fordi dette kan være giftig for hunder. Beinrester kan splintre eller sette seg fast i tarmen og gi alvorlige skader, uttaler Grell.

Alvorlige lidelser

Nøtter, fett og sukker er ikke bra for dyremager. Betennelse i bukspyttkjertelen kan oppstå etter inntak av mye fettholdig mat. Sykdommen er alvorlig og svært smertefull.

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor til å være spesielt oppmerksom hvis du ser en generell endring i allmenntilstanden til dyret.

– Hyppig oppkast, unormal kroppsholdning, slapphet og manglende matlyst er symptomer du bør ta på alvor, spesielt hvis du mistenker at dyret har fått i seg noe det ikke burde, påpeker Julie Grell.

Julepynt til besvær

For både hunder og katter kan julepynten være uimotståelig å leke med eller spise på. Julekuler, aluminiumsfolie, nisser, garn og annet materiale er noe man bør være forsiktig med. Dyrene kan henge seg fast eller skjære seg på dem, og de kan bli farlige fremmedlegemer hvis de svelges.

– Fremmedlegemer i mage og tarm ser vi dessverre en del av. Det medfører vanligvis operasjon, og kan i ytterste konsekvens være dødelig hvis det ikke behandles, forteller Grell.

Sjokolade og druer må man passe ekstra godt på, fordi dette kan være giftig for hunder.

JULIE GRELL, VETERINÆR

Hvis du vil gjøre litt ekstra stas på familiedyret til jul, anbefaler Dyrevernalliansen å sette av ekstra tid til dyret. En ekstra kosestund og kvalitetstid sammen gjør godt for både dyr og eier i en ellers travel høytid.

– En lang tur i skogen er noe av det hunden din vil sette mest pris på. Hvis katten ikke allerede har katteluke så den kan gå inn og ut som den vil, er det den beste julegaven en katt kan få, avslutter veterinær Julie Grell. (ANB)