Husk rabiesvaksine og dyrepass før ferien

Husk pass til Passopp: En kjapp svensketur med hunden eller katten er ikke lenger lov. Nå må kjæledyrene fine seg i å bli utstyrt med eget pass og vaksiner.

Husk pass til Passopp: En kjapp svensketur med hunden eller katten er ikke lenger lov. Nå må kjæledyrene fine seg i å bli utstyrt med eget pass og vaksiner. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Har du tenkt deg på utenlandsferie med kjæledyret ditt i sommer? Da må du vaksinere dyret mot rabies minimum tre uker før du reiser. Uten rabies-vaksine får du heller ikke lov til å ta dyret med hjem til Norge igjen.

Hvis dyret ikke er vaksinert kan det bli smittet med rabies når du er på ferie i utlandet.

Tre dystre valg hvis vaksinen ikke er i orden

Rabies kan ha lang inkubasjonstid, fra to uker opptil et år. Det betyr at sykdommen kan ligge «på lur» hos folk og dyr lenge før symptomene blir synlige. Hunden din kan f.eks. få smitte i seg mens dere er på ferie i Europa, spesielt i de delene der rabies fins blant hunder (Øst-Europa). Det kan gå lang tid før hunden din viser tegn til å være syk, og før det skjer, kan den ha smittet familiemedlemmer og/eller andre mennesker og dyr.  

Rabiesviruset finnes i spyttet til dyr som er smittet, og overføres til mennesker og andre dyr ved bitt eller rifter/sår i huden. Viruset angriper nervesystemet. Hunder blir ekstremt aggressive og får lammelser. Mennesker får feber, hodepine og sykdomsfølelse. Sykdommen utvikler seg så til uro og angstanfall og smertefylte krampeanfall. Mennesker får ofte perioder med voldsom oppførsel, før det går over i koma og lammelser.

Når en person eller et dyr har fått synlige symptomer på rabies er sykdommen dødelig - for både mennesker og dyr.

 - Ankommer du norgesgrensen uten å ha rabiesvaksine til kjæledyret i orden, får du tre valg: Sette hunden i karantene i Norges eneste godkjente karantenestasjon for rabies (ved Gardermoen), sende hunden tilbake til opprinnelseslandet eller avlive hunden, forklarer Bente Fauske, avdelingssjef i Mattilsynet.

24-120 timer

Alle hunder som reiser inn i Norge skal være behandlet hos veterinær mot revens dvergbendelorm
Ormebehandling skal være gjennomført 24-120 timer før du passerer grensen. Altså den «tidligste» muligheten for å gi behandling er 120 timer før innførsel. Siste sjanse for behandling er 24 timer før innførsel.

 - Hvis hunden er behandlet tidligere enn 24 timer før innførsel og hunden har oppholdt seg i skog og mark der smittefaren er størst, anbefaler vi at hunden får en ekstra behandling etter at den er tilbake i Norge. Denne behandlingen kan eier gjøre selv, sier Bente Fauske.

Som alternativ til behandling 24 – 120 timer før innreise, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Behandlingene skal gjennomføres som to adskilte behandlinger og skal derfor utføres på to adskilte datoer. Deretter behandles de senest hver 28. dag etter siste behandling. Behandlingene kan foretas hos veterinær i Norge eller i utlandet. Dette alternativet kan være hensiktsmessig for de som reiser ofte. Husk å behandle hunden din også 28 dager etter siste behandling, selv om du ikke skal ut og reise på nytt.

Hvorfor må du ha pass til kjæledyret?

Alle hunder, katter, og ildere som reiser ut og inn av Norge må ha et kjæledyrpass. Dette, ifølge det felles europeiske regelverket. Kjæledyrpasset inneholder viktig informasjon om dyret.

 - Vi ser at det ofte jukses med vaksiner og pass, derfor er Mattilsynet også nøye med å kontrollere dette. Vi sjekker at det dyret du har med deg faktisk er det dyret som står i passet, sier Bente Fauske. Mikrochipen i nakken på dyret vil kunne bekrefte at det er riktig dyr og riktig pass vi har inne til kontroll.

Fra 1. juni vil de som får pass til kjæledyret få den nye versjonen av kjæledyrpass. De nye kjæledyrpassene regnes som sikrere enn den gamle typen pass, da det er lagt inn noen tiltak for å gjøre det vanskeligere å jukse med passet, for eksempel endre datoer, vaksinejuks m.m Pass som er utstedt tidligere er gyldige også etter denne datoen.

Ta ansvar som dyreeier!

Norge er fritt for rabies, og slik vil vi fortsatt ha det! Norge har en unikt god dyrehelse. En av de viktigste grunnene til det, er at vi håndhever regelverket på dette området meget strengt.

-Ta ansvar – få orden på vaksiner, behandlinger og papirer før du reiser på tur med dyret ditt, er den klare oppfordringen fra Bente Fauske.

Artikkeltags