I flere år har dyrebeskyttelsens avdeling i Gjøvik vært på topp når Norsk Tipping utbetaler såkalt grasrotandel, men siden oktober i fjor har de ikke fått ett øre.

Dette fordi Dyrebeskyttelsen Norge vedtok å legge ned lokalkontoret i mai 2022 etter at den lokale lederen ble tiltalt, og senere dømt for grove brudd, på dyrevelferdsloven.

OA skrev sist i juli 2022 at Dyrebeskyttelsen på Gjøvik og Toten da hadde mottatt over 300.000 kroner i grasrot-midler fra 1181 bidragsytere, og at Lotteritilsynet ville undersøke om organisasjonen kunne fortsette å motta støtten.

Se listen over alle som fikk grasrotpenger i 2022 lenger nede i saken.

Fjernet fra listen

Hos Norsk Tipping kan man søke blant alle organisasjoner registrert i Frivilligregisteret, og velge hvem av dem man vil støtte med sju prosent av innsatsen i såkalt grasrotandel.

Etter det OA erfarer fikk Dyrebeskyttelsen sentralt de pengene som ble gitt til lokalkontoret på Gjøvik i 2022, men i fjor høst var det plutselig ikke mulig å finne Dyrebeskyttelsen Gjøvik og Toten i listen.

Norsk Tippings kommunikasjonsrådgiver Anne Marit Sletten sier til OA at Lotteritilsynet gjorde vedtak om å slette Dyrebeskyttelsen Gjøvik og Toten som grasrotmottaker i frivillighetsregisteret 4. oktober 2022.

– I vedtaket heter det også at opptjente midler som ennå ikke er utbetalt skal holdes tilbake, og overføres til Norsk Tippings overskudd. For siste utbetalingsperiode, 1. september til 31. desember, ble derfor 90.919 kroner overført til spillemidlene, sier Sletten.

Ifølge Norsk Tipping får grasrotgivere beskjed via sms-melding hvis mottakeren deres får status som inaktiv.

Kreft og fotball på topp

I og med at Dyrebeskyttelsen Gjøvik og Toten fikk grasrot-midler de første to tertialene i 2022, er de fremdeles høyt på lista over de som har fått mest i Vestoppland, men ifølge Sletten vil organisasjonen ikke være å finne når 2023 skal oppsummeres.

På topp i Vestoppland, der Dyrebeskyttelsen så ofte har vært, har vi for 2022 en nykommer etter at barnekreftforeningene i Oppland og Hedmark slo seg sammen til Barnekreftforeningen Innlandet og fikk adresse i Valdres.

I fjor på denne tiden sa styremedlem Eldbjørg Bråten i Barnekreftforeningen Innlandet at de trolig hadde tapt nærmere 300.000 i 2021 etter at de slo sammen foreningene og måtte velge ett organisasjonsnummer, men det kan se ut til at mange givere har fått oppdatert sin mottaker.

Hele 904.443 kroner ble gitt til barnekreftforeningen av over 1500 givere i 2022, solid foran Raufoss IL Fotball med 719.629 kroner fra 865 givere.

Dyrebeskyttelsen Gjøvik og Toten får tredjeplassen, til tross for at de bare fikk støtte for to tredjedeler av året, deretter følger flere idrettslag fra Gjøvik og Toten på topp ti, med Hjelp Pus Hadeland på en hederlig 8.-plass.

Her ser du listen over alle grasrotmottakere i Vestoppland i 2022, og kan søke etter organisasjoner: