Dette er en protest mot at helt spiselig mat kastes. Samtidig med protesten spares det penger. Mye penger. Ser du folk på nattevandring rundt de store matbutikkene, slå følge, her er det penger å spare.

Noen prøver og skjule seg i «nattens mulm og mørke», mens andre ikke bryr seg, og bedriver denne formen for matauk helt åpenlyst.

Ifølge loven er dette å stjele. Jeg googler og får opp Gjerrigknarkens blogg «i prinsippet eier butikksjefen søpla si til den blir henta av avfallsselskapet» All søppel. Her er det ikke gjort forskjell på elektriske produkter og mat. Derfor er nemlig «å ta mat fra søppelkonteinere er i utgangspunktet ulovlig og kan straffes med bøter». Men når det gjelder mat er moralen på vår side, for å sitere Gjerrigknarkens blogg igjen.

Det kastes mye mat. Butikkansatte bærer motvillige (vil jeg tro?) ut kasser med mat, som har gått ut på dato, og dumper det i konteinere. Det kreves en viss smidighet for å raide en av de store konteinere. Vi ser for oss sprellende bein før de forsvinner. Sørg for at du klarer å komme deg opp igjen. For husk, alt i «skattekista» hører butikksjefen til. Det er freda til det blir henta av søppelbilen. Gevinsten er en vel fylt bærepose med mat for flere dager. Og kanskje en blomsterkvast, som riktignok kan trenge litt omsorg, før den kan pryde bordet med det lekreste gourmetmåltidet.

Siden dette er ulovlig, kan vi kanskje møte opp utenfor butikken etter stengetid. Ved bakdøra. Her lempes velfylte matkasser ut, klare for «siste reis».

Vi spør om vi kan plukke med oss det vi vil ha? Maten skal jo bare kastes? Noen butikksjefer ville helt sikkert si ja, bare forsyn deg, men kom ikke hit å beklag deg hvis du får vondt i magen.

Søppeldykking, eller «tigging» ved bakdøra er noe som sitter langt inne hos kanskje de fleste av oss. Men hvem veit? Vi går usikre tider i møte. Mat, strøm og drivstoff priser har nådd smertepunktet. Det er krig i Europa. I «bakhagen» vår rasles det med atomvåpen. Kanskje søppeldykking blir en nødvendighet og ikke bare en protest mot sløseri, eller noe noen gjør for spenningens skyld.