Gå til sidens hovedinnhold

Du er en del av Norges beredskap

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette er tittelen på en brosjyre som alle landets husstander fikk i 2019. Det er DSB eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som utga denne. De vil at vi skal kunne klare oss uten å gå ut å handle i tre dager.

Norge er vel et ganske trygt land å bo i, når en ser på mange andre steder i verden. Vi er vant med at det meste fungerer som det skal. Men det langstrakte landet vårt har et klima og en natur vi ikke alltid kan stole på. Fordi klimaet er i endring, virker det som om været har blitt både villere og våtere. Det er mer vær, kraftigere stormer og større fare for flom.

Vi opplever at små samfunn blir isolert av snø- og steinras, og strømbrudd kan sette også større byer ut i korte eller lengre perioder. Vi har jo de seneste årene, senest nå leirraset i Gjerdrum, sett at også Norge har blitt rammet av naturkatastrofer. Strømmen har også vært borte hos flere denne høsten og vinteren. Veier blir stengt så bygder blir isolerte.

Så vi er sårbare. Vi har gjort oss helt avhengige av elektrisitet, data og mobiltelefon. Mange handler inn mat hver dag, og har ikke mye hjemme. Det er ikke så veldig stort lager i forretningene som det var tidligere.

Om du sørger for å ha det du trenger i tre dager, vil myndighetene være bedre rustet til å sette i gang tiltak. De kan prioritere å hjelpe de som trenger ekstra bistand slik at flest mulig kommer seg gjennom krisen på en god måte. Derfor ber norske myndigheter nå befolkningen om å ta litt mer ansvar for seg selv om uhellet skulle være ute. De kaller det egenberedskap.

Du finner listen om hva du bør ha hjemme som en del av egenberedskapen på https://www.sikkerhverdag.no. Noen eksempler:

* Hvis elektrisiteten blir borte midt på vinteren har vi noen annen oppvarming enn panelovner eller varmepumper? Har vi annen kokemulighet.

* Har vi fyrstikker og stearinlys?

* Vannet blir plutselig borte i springen. Har vi da vann stående i tette kanner på et kjølig sted? Det er utrolig hvor mye vann vi bruker i løpet av en dag. DSB sier at vi skal ha 3 liter pr. person pr. dag.

* Har vi mat hjemme så vi kan klare oss i noen dager uten å gå på butikken for å handle?

* Har vi radio med batteri, og har vi batterier?

* Har vi jod-tabletter? Fordi om vi ikke er gravide, ammende eller har barn under 18 år, har vi kan hende barnebarn, oldebarn eller andre i gruppen som er nevnt hjemme hos oss den dagen det trengs å ta jod-tabletter.

Landet vårt kan også bli utsatt for terror, sabotasje og pandemier. Grenser kan bli stengt. Vi har jo enda Coronapandemien, og vi må forholde oss til de rådene og direktivene vi får. Vask hendene, hold avstand, bruk munnbind er noen av rådene.

Stadig flere fødestuer og fødeavdelinger blir lagt ned. Dette fører til at det blir lengre vei for de fødende. Har vi den beredskapen i alle kommunene at jordmødre kan være med den fødende frem til sykehuset? Undersøk i din kommune. Norske kvinner er blitt bedt om å føde flere barn, men da må forholdene tilrettelegges bedre.

Les brosjyren fra DSB. De ber alle husstander i Norge om å ta enkle grep for å bedre egen beredskap. Her finner du også råd om hva som er fornuftig å ha i hjemmet til enhver tid for å kunne klare deg selv i tre dager.

Beredskap er å være forberedt i dag, på det som kan skje i morgen.

Kommentarer til denne saken