(Avisen Hadeland): Det melder Kistefos i en pressemelding mandag morgen.

I tillegg kommer også statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande.

Det kommer ikke fram av meldingen i hvilken grad Norges fremste kvinner vil spille en aktiv del av åpningen, som skjer om kvelden onsdag 18. september.

Både Frp-leder Jensen og Venstre-leder Grande har stått for sesongåpningen av Kistefos de senere årene.

The Twist er tidligere omtalt som en kunstbru på tusen kvadratmeter, som vrir seg 60 meter over Randselva. Det er de prisbelønte, danske arkitektene i Bjarke Ingels Group som står bak – og bygget har allerede før ferdigstillelse vakt internasjonal oppsikt. Blant annet er det kåret til et av de fem vakreste byggene som kommer til å stå ferdig i 2019. Bak kåringen sto den engelske avisen The Telegraph.

Gallerier

The Twist vil huse tre gallerier, hvor det vil bli skiftende utstillinger. Første utstilling ut er «Hodgkin and Creed – Inside Out», med verker fra den nå avdøde maleren Howard Hodgkin og Martin Creed. Utstillingen inkluderer blant annet verker fra Christen Sveaas' egen kunstsamling.

– En må-se-destinasjon

Kistefos-eier Christen Sveaas er stolt over å nå kunne åpne, etter mange år med planlegging og utvikling.

– Vår ambisjon er å gjøre Kistefos til en må-se-kulturdestinasjon med et skiftende utstillings- og skulpturprogram i verdensklasse, for å komplementere den rike industrielle arven på stedet, sier Sveaas i pressemeldingen.

Arkitekten fascinert

Arkitekten forteller at de umiddelbart ble fascinert av det dramatiske landskapet på Kistefos.

– Den buktende elva, de skogkledde elvebreddene og den bratte topografien. Med The Twist støtte vi på vår første utfordring med sosial infrastruktur – en bygning som også er en bru, eller en kulturell institusjon, som også fungerer som infrastruktur.