Åge Hovengen er død: «Ein hedersmann har lagt ned staven»

Åge Hovengen var en markant stortingsreprestant for Arbeiderpartiet i flere perioder. Arkivfoto: Ingvar Skattebu

Åge Hovengen var en markant stortingsreprestant for Arbeiderpartiet i flere perioder. Arkivfoto: Ingvar Skattebu

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Åge Hovengen, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og en synlig samfunnsdebattant, er død 91 år gammel.

Han sovnet stille inn etter lengre tids sykdom fredag kveld.

Åge Hovengen var født i Brandbu i 1927. Hovengen flyttet til Lomen i 1955 og ble småbruker. Småbrukernes kår var en av mange hjertesaker som Hovengen

Han ble valgt inn på Stortinget fra Oppland i 1977. Hovengen var fast møtende vara for Torstein Treholt som var landbruksminister i Trygve Brattelies andre regjering før han selv ble valgt inn.

Han satt på Stortinget fram til 1989, og hadde da fire perioder bak seg på Stortinget. Etter han ble pensjonist ivaretok han sitt store samfunnsengasjement, og var blant annet en flittig bidragsyter til OAs debattsider. Saken mot Fredrik Fasting Torgersen var en av mange saker Hovengen hadde et stort engasjement for.

Stortinget har denne oversikten over Åge Hovengens politiske karriere (ekstern lenke).

– Vemodig

«Det er med vemod vi mottok beskjeden at Åge Hovengen sovna stille inn i går kveld. Tankane går til familien. Ein hedersmann har lagt ned staven. Han var aktiv til det siste og interessert i det som skjedde. Alltid velmeinte og gode råd. Vi har mykje å takke han for», skriver Vestre Slidre Arbeiderparti på Facebook.

Mange representanter for Arbeiderpartiet minnes Hovengen som en hedersmann

«Åge Hovengen har lagt ned staven. Verden har mista en hedersmann. En som satte alle foran seg selv alltid. En forsvarer for de som satt nederst ved bordt har gått bort. Det er med stor sorg man tar i mot en slik melding, men samtid gleder man seg over hva denne mannen utretta for vår verden», skriver mangeårig politiker og organisasjonssekretær Knut Arne Vassdokken i Oppland Arbeiderparti.

Stiftelsen Rettferd for taperne har hatt betydelig og stor støtte i Åge Hovengen. Han gjestet også nylig Rettferd for taperne sitt 25 års-jubileum (innsendt artikkel).

Æresmedlem

«Opplands mangeårige stortingsmann Åge Hovengen er død. Utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet av landsstyret i 2014 og æret på landsmøtet i 2015. En ekte sosialdemokrat», skriver fylkesordfører Even Aleksander Hagen på sin Facebook-side.

I 1996 ble Åge Hovengen tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.

I 2002 ble han tildelt Fritt Ords honnør for «for sitt dype og mangeårige engasjement for småkårsfolk og mennesker på kant med samfunnet»

I fjor fylte Åge Hovengen 90 år og begivenheten ble blant annet markert med festmiddag på Vestre Slidre sjukeheim.

Blant gjestene var Arne Treholt som ga følgende skussmål til sin venn:

– Jeg har en spesiell grunn til å takke deg. Du stilte opp for meg i ei veldig vanskelig tid.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken