Gå til sidens hovedinnhold

Do-nekt i arbeidstiden: – Ingen med kontorjobb hadde vel funnet seg i at toalettene på jobben ble stengt halve året

Når vinteren kommer, opplever yrkessjåførene at rasteplassene med toaletter stenges. Problematisk, mener Yrkestrafikkforbundet.

I forbindelse med Verdens toalett-dag 19. november offentliggjør Yrkestrafikkforbundet en undersøkelse utført blant over 2000 transportarbeidere i Norge.

40 prosent av dem sliter med å finne et sted å gå på do i arbeidstiden. 71 prosent av langtransportsjåførene opplever stengte toaletter langs veien.

Les også

Helene (23) foreviger grombilene: – En tegning kan ta alt fra 24 timer til flere måneder å bli ferdig

Gjenganger

Undersøkelsen er gjennomført blant medlemmer i Yrkestrafikkforbundet som inkluderer bussjåfører, lastebilsjåfører, lageransatte og andre transportarbeidere.

På spørsmålet «Hvor enig er du i disse påstandene: Det er vanskelig å få tilgang til toalett og andre nødvendige fasiliteter når jeg jobber», svarer 40 prosent bekreftende på dette. Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes er ikke overrasket.

– Dette er en gjenganger i mange deler av transportbransjen. Vi får stadig meldinger om bussjåfører som må ta pausene på endeholdeplasser uten toalett, eller som må ta til takke med festivaldoer uten toalettpapir og tilstrekkelig renhold. I beste fall har dette blitt glemt i planleggingen, mange ganger er det nok snakk om å spare penger, uttaler Klungnes.

Les også

Juni (25) kjører digert og satser på egen bedrift

Vinterstenger toaletter

– Vi ser også at Statens vegvesen vinterstenger toaletter i store deler av landet. Da sparer de penger på oppvarming, måking, vedlikehold og vask.

Klungnes har også følt på koronasmitten som årsak for nedstengning.

– Vi så også at de stengte toalettene av hensyn til smittespredning under Korona-pandemien, fremfor å sørge for tilstrekkelig renhold. De tenker ikke på at veien faktisk er arbeidsplass for titusenvis av yrkessjåfører hele året gjennom. Ingen med kontorjobb hadde vel funnet seg i at toalettene på jobben ble stengt halve året, konstaterer Klungnes.

Undersøkelsen til Yrkestrafikkforbundet bekrefter dette. Blant langtransportsjåfører svarer hele 71 prosent at det hender at de kommer til toaletter langs veien og at de er stengt. I tillegg svarer 47 prosent at de ikke er fornøyd med kvaliteten på toalettene de kan benytte i løpet av arbeidsdagen.

– Det er verken hyggelig eller sunt å måtte holde seg i flere mil ekstra fordi Statens vegvesen stenger mange av de mulighetene yrkessjåfører har til å gå på do. Vi må ikke frata en hel yrkesgruppe muligheten til forutsigbare dobesøk i arbeidstiden, slår Klungnes fast.

Verdens toalett-dag er en offisiell FN-dag. I den forbindelse setter arbeidstakerorganisasjoner over hele verden fokus på viktigheten av tilgang til toaletter i arbeidstiden.

Les også

June (19) er dronninga bak lastebilrattet: – Det plager ikke meg å kjøre til Bergen noen ganger i løpet av en uke

Kommentarer til denne saken