OTTA: – Dette er vårt bidrag i den nasjonale dugnaden for å stoppe koronaepidemien, sier DNTs hyttebestyrer i Rondvassbu, Øystein Gården.

Kunne blitt tidenes vintersesong

Mandag dro han ut av Rondane med hele flyttelasset. Av de betjente turisthyttene i Gudbrandsdalen er det bare på Gjendesheim og Sota Sæter det er folk til stede i en eventuell nødssituasjon.

Øystein Gården hadde åpent i to uker før koronautbruddet plutselig stengte dørene.

– Vi hadde bra trafikk. Alt tydet på at dette kunne blitt tidenes vintersesong.

– Det som nå skjer er tungt for alle. Nå må alle ta sitt ansvar slik at vi kan gå en normal sommer i møte, sier Øystein Gården i Vågå.

Han oppfordrer alle til å holde seg unna Turistforeningens selvbetjeningshytter. På denne måten vil Turistforeningen trappe opp sin viktigste dugnad for folkehelsen, understreker bestyreren i Rondvassbu.

Etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), har administrasjonen i DNT Oslo og Omegn valgt å avlyse alle turer og aktiviteter. Øystein Gården påpeker så sterkt han kan at også kvistingen av vinterløypene i fjellet blir droppet.

Slik opprettholdes sikkerheten

Turistforeningen ber alle fjellvandrere respektere myndighetenes oppfordring om å holde seg hjemme. Det er bare i nødstilfelle Turistforeningens selvbetjeningshytter kan brukes.

– Av sikkerhetshensyn for fjellturister som fortsatt ikke har kommet seg på hjemtur er det noen få betjente hytter som har avstengte selvbetjeningskvarter med et lite matlager. På steder der det ikke har vært mulig å etablere slike selvbetjeningskvarter er det et minimum av bemanning for å opprettholde sikkerheten, opplyser Turistforeningen DNT Oslo og Omegn.

Ser an utviklingen

Peer Gynt-hytta er en privat hytte, og ser utviklingen an.

– Vi avventer råd fra helsemyndighetene og åpner til påske dersom det gis anledning til det. Vi presiserer imidlertid at vi ikke trosser anbefalinger, og at vi heller ikke ønsker å gå noen i næringen, skriver Knut Olstad i en epost til GD.