Både Tuva og Ansgar sikret seg høyst sannsynlig VM-plass med gode plasseringer i helgas norgescup for junior på Konnerud. Ansgars seier på sprinten bør sørge for at Vind-gutten er selvskreven.

Mathilde og Marte har begge vært sjuke etter nyttår, men presterte trolig såpass bra i Skandinavisk Cup før jul at de er med i U23-troppen som blir offentliggjort mandag.

Sjelden finale

Landets beste langrennsjuniorer har gått tre renn på tre dager på Konnerud. Tuva (19) startet med tredjeplass på fem kilometer fristil fredag, en øvelse hun er høyaktuell til å gå under junior-VM i Lahti seinere i januar.

– Det var en OK dag, men ikke helt optimalt. Sprinten dagen etter var derimot veldig bra. Jeg har ikke tatt meg til så mange sprintfinaler, men jeg skulle gjerne ha satt en sterkere preg på finalen. Det var god læring, mente Tuva.

På søndagens 15 kilometer gikk det tyngre med sjuendeplass.

– Jeg har gått denne distansen bare én gang tidligere. I fjor ble det åttendeplass, så det var i alle fall bedring plasseringsmessig.

Om Tuvas VM-billett synes sikker, er nok løpet kjørt for Dorthe Ballangrud Seierstad. Raufoss-jenta leverte jevnt bra i hele helga, men dessverre neppe godt nok. Dorthe ble nummer 19 fredag, på sprinten misset hun akkurat finaleplass, mens det ble 10. plass søndag

Stor framgang

Tuvas lillesøster Hedda (17) opplever også stor framgang denne vinteren. På Konnerud fortsatte det med to sjetteplasser og 21. plass i klasse 18 år.

I den yngste jenteklassen hevdet Anna Heggen fra Svea skilag seg ypperlig alle tre dager med andreplass på fredagens 5 kilometer, fjerdeplass i semifinalen på lørdagens sprint og fjerdeplass søndag.

I 17-årsklassen var det flere lokale løpere som hevdet seg bra. Andrine Fuglerud Flugstad, Tuva Johnsen og Janne Ballangrud Seierstad hadde begge plasseringer i topp 20, med Andrines åttendeplass søndag som det beste.

Vant alt

Ansgar Evensen har tidligere vist seg som den beste sprinteren i sin årsklasse. Nå konkurrerer han med ett år eldre gutter, men vinner likevel.

Lørdag var han overlegen i prologen og vant deretter både kvartfinalen, semifinalen og finalen på en overbevisende måte.

– Jeg ble presset i kvartfinalen og semifinalen, men følte jeg hadde god kontroll i finalen, sa Vind-gutten, som trygt kan belage seg på VM-tur.

Han reiser til Lahti allerede torsdag. Sprinten i Finland går søndag.

– Det blir veldig spennende. Hvordan jeg står i forhold til de utenlandske er vanskelig å si. Jeg slo de beste nordiske i fjor, men det kan jo fort dukke opp andre.

– Hvordan vil du oppsummere norgescuphelga?

– Veldig fornøyd, egentlig, også med de to distanserennene. Det har gått trått der før i vinter, men 13. og 19. plass i helga lar seg høre. Dessuten tror jeg at jeg har mer å gå på, jeg håper i alle fall det.

Ansgar lå inne på topp ti etter halvgått 20 kilometer søndag, men det gikk tyngre på den andre halvdelen.

 

På hjemmebane

Under KM i Karidalen søndag stilte både Mathilde Myhrvold og Marte Mæhlum Johansen opp i sitt første renn på en stund.

Marte ble sjuk under Skandinavisk Cup i Finland forrige helg, mens Mathilde ikke har gått siden Lygnarennet 22. desember.

– Jeg hadde lyst på å gå siden det var KM på hjemmebane, men jeg ønsket å gå ti kilometer, ikke fem, som sto på KM-programmet, forteller Marte.

Da måtte klubben hennes sette opp en ti kilometer utenom KM.

– Det ble en helt grei gjennomkjøring. Det er fortsatt litt slim igjen etter forkjølelsen, men jeg trengte å få blåst ut litt, sa Marte, som til slutt var 38 sekunder foran Mathilde på 10 kilometeren.

Sikker på sprinten

Med tre uker siden siste renn var Mathilde spent på hvordan kroppen skulle fungere.

– Det gikk helt greit på førsterunden, men atskillig tyngre på den andre. Det kunne virke som om skiene ble dårligere, men det kan ha vært jenta på dem som ble sliten.

Mathilde får temmelig sikkert gå sprinten under U23-VM, som går samtidig med junior-VM i Lahti. Hun var beste norske U23-løper i Östersund før jul, mens Marte trolig blir tatt ut til en eller flere av distanserennene.