Mustad Autoline AS er nominert til prisen som Norges smarteste industribedrift.

Det er Norsk industri og Siemens AS som arrangerer kåringen.

I beskrivelsen av den tradisjonsrike bedriften på Gjøvik står det at allerede på 1870-tallet var Mustad på verdenskartet som utvikler av verdens første fiskekrokmaskin, og ble ledende produsent. Hundre år senere lanserte de verdens første automatiserte linefiskersystem.

– Mustad Autoline er i dag verdensledende produsent og leverandør med ca. 90 prosent av markedet i sin nisje. Med en totalelektrifisert og digitalisert plattform for automasjon av linefiske, reduseres energiforbruket og bidrar til å manifestere linefanget fisk som det mest klimavennlige alternativet for bunnfisk, skriver Siemens i en pressemelding.

Sterk konkurranse

Det er tre finalister i konkurransen om å være den smarteste industribedriften i Norge. Mustads konkurrenter er Glencore Nikkelverk AS i Kristiansand og Rolls-Royce Electrical Norway AS i Trondheim.

Glencore ble etablert i 1910 og er ifølge pressemeldingen en av verdens mest effektive og bærekraftige nikkelprodusenter. De produserer 94.000 tonn nikkel i året.

– Glencore Nikkelverk arbeider systematisk og kontinuerlig for å utnytte sine ressurser bedre, blant annet ved å utnytte overskuddsenergi fra egne prosesser til fjernvarme for Kristiansand gjennom et samarbeid med Agder Energi Varme, skriver Siemens.

Annen pris

Om Rolls-Royce Electrical Norway AS skrives det i pressemeldingen at de er jobber med spennende teknologiutvikling for lavutslipp innen transport i luften, i havet og på land.

Prisen deles ut på industrikonferansen 9. mai.

14. april deles spesialistprisen ut. De nominerte her er Kitemill AS, Desert Control AS og Hagal AS.