Gå til sidens hovedinnhold

Dette viser hvor strenge krav som settes til vaksinene nettopp for at vi alle trygt skal kunne ta dem

oa mener

Rett før ettårsdagen for nedstengingen av Norge, stanset Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket torsdag ettermiddag all bruk av AstraZeneca-vaksinen i Norge. Samme morgen hadde Danmarks helseminister offentliggjort at danskene hadde lagt denne vaksinen midlertidig på is i to uker, for å undersøke om tilfeller av blodpropp kan knyttes til vaksinen. En person som nylig døde av blodpropp i Danmark, var vaksinert med denne typen. Vaksinen kom ifølge det danske legemiddelverket fra samme parti som vaksinen satt på en østerriksk sykepleier som døde i tiden etterpå. Det er snakk om et parti på 17 millioner doser, som er distribuert til 17 EU-land.

Det er ikke konkludert med om blodproppene skyldes koronavaksinen, men undersøkelser er altså igangsatt. Det europeiske legemiddelverket mener imidlertid at det ikke er nødvendig å sette vaksineringen på vent til granskingen er ferdig, men det har nå Norge og flere andre land gjort.

At den ene av de to så langt godkjente vaksinene nå legges midlertidig på is, gjør at vaksinearbeidet blir forsinket. Det er likevel betryggende at de norske myndighetene velger å prioritere visshet om potensielle farlige bivirkninger ved vaksinene.

Dette viser hvor strenge krav som settes til vaksinene nettopp for at vi alle trygt skal kunne ta dem. Slik øker myndighetene tilliten i befolkningen. Slik minker forhåpentlig den standhaftige vaksineskepsisen, som fikk ny næring med torsdagens nyhet.

Legemiddelverket oppgir at det er gode systemer for rapportering av mulige bivirkninger over landegrensene. I AstraZeneca-hjemlandet Storbritannia er det satt over 10 millioner doser av vaksinen, uten at det så langt er rapportert om hyppigere forekomster av blodpropp.

Heller ikke her hjemme ser Legemiddelverket flere tilfeller av blodpropp i befolkningen som er vaksinert, enn blant dem som ikke er det. Så langt er det i hovedsak helsepersonell som har fått denne vaksinen i Norge.

Nå må vi håpe undersøkelsene effektivt fjerner det rommet for tvil som har oppstått. Om den ene tilgjengelige vaksinen skulle måtte trekkes tilbake, vil det forsinke vaksineringsplanen betydelig.

Kommentarer til denne saken