Iallfall om man skal tro vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk Institutt.

– Første desember er første vinterdag, så kulda kommer som bestilt, opplyser Granerød.

Fordobling av kuldegrader

Værgudene har vært rause med varmegrader i november, hvor vi kun fikk seks dager som viste blått. Fra første desember kan man oppleve en fordobling fra siste dagers grader.

– Det ser ut som det er hold i prognosene, hvor vi da får nede i syv minusgrader fra mandagen. Det viser en antydning til at nå blir det gradvis kjøligere, sier Granerød.

Han opplyser at det fortsatt er langt frem i tid å varsle hvit vinter vi er vandt med, men ser ingen avvik fra tidligere år.

– Temperaturene ligger ganske så likt som foregående år. Nå får vi en uke eller to med kjølig vær, og så vil nedbøren bli til snø. Da ligger mye til rette for forhold vi er vant til, opplyser han.

Første snø

Snøen forrige uke lagde kaos i trafikken. Over en todagers periode fikk politiet 30 meldinger hver dag om vanskelige kjøreforhold.

I tillegg var Bilberging Innlandet i farta hele dagen, som ikke hadde oversikt over hvor mange oppdrag de var ute på da det sto på som verst.

– Jeg tør ikke tippe totalt meldinger vi har fått inn, men det har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen, sa Lars Brennhagen i Bilberging Innlandet til OA forrige tirsdag.

Det er meldt mindre nedbør den kommende uken sammenlignet med forrige uke.

Hvit jul

På samme tidspunkt i fjor var vi allerede i gang med kulda, som varte gjennom desember. Likevel frykter ikke vakthavende ved Meteorologisk Institutt at snøen skal utebli før jul.

– På hvor kjølig det blir, har skydekket en del å si. Om vi får klarvær så blir det kaldt og friskt, men får vi mye skyer, så kan det mildne noe, sier han og legger til:

– Sånn det ligger an nå, så er det en høyere sannsynlighet for hvit jul, men det gjenstår å se. Vi følger tett med, opplyser han.

Verdt å nevne er det varierende været vi tidligere har opplevd i vintermånedene. I november i fjor varierte kuldegradene fra minus 14 grader til pluss 11.