Dette svarer kommunalministeren på spørsmål om kommunesammenslåing i Gjøvik og Toten

SVARER: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

SVARER: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto:

Stortingrepresentant Marit Knutsdatter Strand (Sp) ønsker avklaring på spørsmålet om kommunesammenslåingen mellom Toten-kommunene og Gjøvik. Nå har hun fått svar fra kommunalminister Monica Mæland.

DEL

Senterpartipolitikeren sendte 2. august inn spørsmål om statsråden nå kunne slå fast at «nabopraten» mellom Gjøvik og Toten-kommunene var avsluttet og vil bli holdt utenfor fylkesmannens videre arbeid med kommunereformen. Kommunestyrene stemte mot forslaget om sammenslåing i 2016.

I mai oppfordret kommunalministeren kommunene til en «naboprat» angående flere sammenslåinger.

Kommunalministeren svarte Knutsdatter Strand onsdag at Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik er del av samme bo- og arbeidsmarkedsregion, med korte avstander mellom kommunesentrene. En diskusjon angående kommunegrensen mellom Gjøvik og Vestre Toten foreligger, og hun viser til at flere utfordringer knyttet til grensetvisten kan oppstå.

Grensetvisten handler om at Raufoss industripark ligger både i Gjøvik og Vestre Toten kommune. Det byr på utfordringer når det kommer til infrastruktur og videre utbygging av industriparken.

Videre poengterer statsråd Mæland at kommunereformen er bygd på frivillighet og lokale initiativ, så det de lokale politikerne sin jobb å starte slike samtaler.

– Jeg mener at alle kommuner, både store og små, jevnlig bør diskutere og vurdere om kommunegrensene er tilpasset dagens og morgendagens utfordringer, skriver kommunalminister Mæland som svar til Knutsdatter Strand.

Artikkeltags