(GD): Statsmeteorolog Håkon Mjelstad gleder seg til sommervarmen kommer for fullt. Ifølge prognosene til Meteorologisk institutt, er det ikke altfor lenge å vente.

– Vi ligger i le for det meste her på Østlandet, og mye av været kommer vest eller nordvest i fra. Denne helga får vi stort sett noen skyrester som fylker over oss, og vi får sol til å hjelpe oss med temperaturen, men det kan være litt kaldt i pinsen, særlig på morgenene, men så blir det varmere på ettermiddagene. Da kan det bli rundt tjue grader, sier Mjelstad.

Nordavinden ødelegger

Men nordavinden ødelegger litt for den som drømmer om sommervarmen i helga.

– Det er ikke veldig gunstig retning med vind fra vest og nordvest nå på våren. Det blåser nordvest inn mot Dovrefjell, det er kald luft, og da blir snøgrensen lavere.

Det er kaldt gjennom natten og en ganske lav snøgrense i Innlandet fylke inn mot Trøndelag, ifølge meteorologen.

Men over helga blir det varmt og slutt på vinden?

– Jeg skulle gjerne hatt entydig svar. Det er et høytrykk sør for oss, og lavtrykk som kommer vestfra. Lavtrykkene blir holdt litt unna, det kommer ett i pinsen, og et rett over pinsen, så det blir en kamp mellom høy- og lavtrykk.

Lange perioder med sol

Men noe nedbør å snakke om skal det ikke bli.

– Det blir lite eller ingen nedbør rett og slett, og lange perioder med sol framover. Over pinsen ser det ut til at det skal komme mer varmere luft innover. Det blir ikke like kaldt om morgenene, men temperaturene ser ikke ut til å ta helt av, men det kan blir et par og tjue grader.